Mansikankannoista makua teehen

Valtakunnallista teen päivää vietetään vuosittain helmikuun 6. päivä. Päivän tarkoituksena on tehdä teekulttuuria tunnetuksi. 

Helsinkiläinen Demmers Teehaus tarjoilee teen päivän kunniaksi erikoisteetä, jossa on käytetty valkoista teetä ja mäntyharjulaisen Vierulan mansikkatilalta poiminnan yhteydessä ylijääneitä mansikankantoja. Idea on Vierulan tilan ja Demmers Teehausin yhdessä keksimä.

– Olimme myymässä pakastekuivattuja mansikoita Teurastamon joulumarkkinoilla Helsingissä, kun Kirsi Pullinen Demmers Teehousista tuli juttelemaan mansikoiden käyttämisestä teen seassa. Kirsi etsi jotain erikoisempaa ja siinä keskustellessa muistin edelliskesänä kuivatut mansikankannat ja siitä idea sitten lähti, kertoo Vierulan tilan emäntä Tiina Kohonen.

Idean avulla mansikoiden kannatkin saadaan tehokäyttöön.

– Ruokahävikki on ollut esillä jo pitkään. Mansikankannat usein laitetaan hukkaan kesäisen mansikansäilöntäurakan päätteeksi. Kuivattamalla niistä saadaan vielä hieno aromi teen sekaan ja näin saadaan koko upea marja hyödynnettyä.

 Mansikankannat kuivataan infrapunakuivurilla, joka kuivattaa nopeasti ja tehokkaasti. Kannat saavat jäädä kokonaisiksi.

– Demmers Teehaus halusi säilyttää kauniit kannat kokonaisina, joten kyllä ne teen seasta tunnistaa ja löytää. 

Teen pohjaksi valikoitui valkoinen tee, jossa tee on aidoimmillaan.

– Valkoinen tee on miedon makuinen. Näin mansikan hento makeus tulee teessä hyvin esille.

Valmistustapa vaikuttaa valkoisen teen makuun paljon. 

– Hauduttamalla noin 2 – 3 minuuttia 70 – 80 asteisessa vedessä teehen saa parhaimman aromin, sanoo Kohonen.

Teksti: Sofia Flygare

Mäntyharjulaisen Vierulan tilan mansikakankannat maustavat Demmers Teehausin erikoisteetä.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja