TeaHouse of Wehmais tutustuttaa teekulttuurin salaisuuksiin

Juvalainen TeaHouse of Wehmais järjestää tällä viikolla teetyöpajoja useana päivänä. Keskiviikkona Tee kuten haluat -teetyöpajan ohjelmassa oli tutustuminen eri teelaatuihin, joista osallistujat saivat itse tehdä mieleisensä teesekoituksen teesommelier Anna Grotenfelt-Paunosen johdolla.

Myöhemmin viikolla teesommelier luennoi teekulttuurista ja teen juonnin historiasta. Maisteleminen huipentuu lauantaina, jolloin esillä on kaksikymmentä erilaista teelaatua ja -lajiketta.

– Pienestä lähtien olen oppinut juomaan teetä. Teevalikoima on laajentunut työn kautta, kun olen oppinut tuntemaan eri teelaatuja, hän kertoo.

Tee kuten haluat -teetyöpajassa osallistujat saivat tehdä itse mieleisensä teesekoituksen teesommelier Anna Grotenfelt-Paunosen (seisomassa) opastamana.

Teesommelierin tutkinto on suomalaisittain tarkastellen harvinainen. Grotenfelt-Paunonen kertoo, että kansainvälisen ITMA Certified Tea Sommelier -koulutuksen suorittaminen kesti useamman vuoden perheen ja yrityksen pyörittämisen ohessa.

Opiskeluissa perehdytiin eri maiden teekulttuureihin, teepuiden kasvatukseen ja jalostukseen. Teelajikkeiden tunnistaminen ja eri lajikkeiden hyödyntäminen sekä juomina että ruoanlaitossa oli olennainen osa koulutusta. Tutkinto suoritettiin kirjallisella kokeella ja sokkotestillä, jossa maisteltiin teelaatuja ja -lajikkeita.

– Teetä viljellään perinteisesti Afrikassa ja Aasiassa. Kiina on suurin teen tuottaja maailmassa, mutta teetä viljellään hyvin monissa muissakin maissa. Merkittäviä teentuottajia ovat muun muassa Japani, Taiwan ja Intia.

Teen laatuun vaikuttaa moni asia

– Teen laatuun vaikuttavat käytetty lajike, maaperä ja ilmasto, samat tekijät kuin viininviljelyssäkin.

Myös teen lehtien kuivatuksella ja paahtamisella on suuri merkitys sille, millaista teestä tulee.

– Teehän on hyvin monikäyttöinen. Sitä voi juoda mihin aikaan päivästä tahansa, myös ruokajuomana. Teetä voi käyttää ruoanlaitossa esimerkiksi marinointiin. Teelajikkeita ja makuvivahteita on tuhansia.

Grotenfelt-Paunonen aikoo jatkaa teemaailmaan salaisuuksiin perehtymistä edelleenkin. Kevään ohjelmassa on Japaniin suuntautuva matka, jonka aikana hän opiskelee teemestariksi. Lontoon teeakatemian vuoden mittaiset opinnot siintävät myös yrittäjän tulevaisuuden suunnitelmissa.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

TeaHousen maistelumenu. Alkupalana on raikas salaatti, pääruokana Puumalan lohta ja juvalaisista luomuperunoista tehtyä perunasalaattia ja jälkiruokana mutakakkua luomukermalla. Jokaiseen annokseen on valmis teesuositus, joka kuuluu siihen. Kuva: TeaHouse of Wehmais
Taija Paunonen pussittaa teetä TeaHouse of Wehmaisin myymälässä.
Teekannurivistöjä TeaHouse of Wehmaisin myymälässä.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja