Yhteisvoimin kohti Farmari 2020 -näyttelyä

– Maa- ja metsätalous sekä energia-asiat ovat vahvasti esillä Farmarissa, kertoo Farmari 2020 -näyttelyn johtaja ja ProAgria Etelä-Savon toimitusjohtaja Heikki Pahkasalo.

Valtakunnallinen Farmari 2020 -maatalousnäyttely järjestetään 2.–4.7. Mikkelissä. Mikkelin lisäksi useita paikkakuntia kilpaili näyttelyn saamisesta alueelleen. Edellisen kerran Farmari järjestettiin Mikkelissä 2010.

Farmari on ProAgrian brändäämä. Näyttely toimii kohtaamispaikkana maatalouden, metsätalouden ja maaseudun ammattilaisille sekä kuluttajille. Koska näyttely kiertää eri paikkakunnilla, se painottuu sisällöllisesti kunkin tapahtumamaakunnan vahvuuksiin.

– Näyttelyyn odotetaan 75 000 vierailijaa. Näytteilleasettajia on 500 organisaatiosta. Näyttelyn budjetti on 1,5 miljoonaa euroa. Tavoitteena ei ole saada voittoa.

Näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola totesi, että järjestelyihin tarvitaan talkoolaisia. Näytteilleasettajien ja tapahtumajärjestäjien määräksi ennakoidaan tuhatta henkilöä.

– Vastuu käytännön asioiden järjestämisestä tarjoaa hyvän oppimisympäristön talkoolaisille. Apukäsiä saadaan yhdistyksistä ja seuroista, kiittelee Mutka-Paintola.

Farmari 2020 -näyttelyn viestintäpäällikkö Maija Pitkonen, johtaja Heikki Pahkasalo ja näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola odottavat Kalevankankaalle 75 000 messuvierasta ensi kesänä.

– Saimaa Stadiumi tarjoaa hyvän tapahtumapaikan näyttelylle. Farmari 2020 tukee mielikuvaa Mikkelistä elävänä tapahtumakaupunkina, toteaa Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Etelä-Savo on Suomen metsäisin maakunta metsäpinta-alan ja metsänkasvun osalta. Luomutuotannon tutkijoita ja kehittäjiä Mikkelissä ovat Luonnonvarakeskus, Luomuinstituutti, Ruralia-instituutti ja XAMK. Luontomatkailuun panostetaan muun muassa Saimaa Geopark -yhteistyöllä. Osaajia ja tekijöitä löytyy myös tutkimus- ja yritystoiminnan sekä kestävän kehityksen innovaatioiden piiristä.

– Perusteilla olevassa EcoSairila Business Parkissa tulee toimimaan biopolttoainejalostamo, jätevedenpuhdistamo ja yhdyskuntajätteiden käsittelylaitos, mainitsee kaupunginjohtaja Mikkelissä kestävän kehityksen eteen tehdystä työstä.

Pääyhteistyökumppaneita on kuusi

Näyttelyn pääyhteistyökumppaneina Mikkelin kaupungin lisäksi ovat Kaakois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, MetsäGroup, LähiTapiola, Valio ja Maaseudun Tulevaisuus/Viestilehdet.

XAMK on ollut mukana näyttelyn järjestelyissä jo vuodesta 2018 toteuttaen erilaisia projekteja muun muassa kohderyhmä- ja kävijätutkimusta. Opinahjon teemoina näyttelyssä ovat metsä ja ruoka. Metsän ja puun tutkimuksen ohella XAMK on suuntautunut vahvasti myös ruokapalveluihin ja vastuulliseen matkailuun.

XAMK on yksi tapahtuman ravintolatoiminnan tuottajista D.O. Saimaa -hankkeen, Mikkelin Ravirata Oy:n ja ProAgria Etelä-Savon sekä Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten ohella.

–  Suunnitelmissamme on muun muassa muikkuterassin, burger- ja deliravintolan, lammaskahvilan ja liikkuvien myyntipisteiden toteuttaminen näyttelyssä, kertoo ja ravintolapalveluiden palvelupäällikkö Minna-Mari Mentula XAMK:ista.

MetsäGroupin piiripäällikkö Jyrki Husu valotti, että paikalle saadaan muun muassa yhteistyökumppani Ponssen metsäkoneita. Yhtiön kestävän metsänhoidon strategia tulee olemaan messuilla vahvasti esillä.

LähiTapiolan liiketoimintajohtaja Tuomas Sinkko totesi, että näyttelyssä on esillä maatilojen riskinhallinta-asiat liittyen turvallisuuteen, terveyteen ja talouteen. LähiTapiola esittelee uusia palvelujaan kuten konerahoitusta ja kyber-palveluja.

Myös Valio tuo maatalousnäyttelyyn uutuustuotteita ja oheisohjelmaa. Näyttely on yritykselle tärkeä rajapinta tuottajien ja kuluttajien kohtaamiseen.

– Erityisesti suomalainen ruoka on tärkeässä asemassa Farmarissa, ja meidän osastollamme tuleekin olemaan esillä Valion uutuustuotteita ja valio.fi-sivuston reseptiikkaa, sanoo Valion tapahtumamarkkinointipäällikkö Aino Aho.  

Maaseudun Tulevaisuus -lehti julkaisee Farmari-näyttelyliitteen, joka ilmestyy 24.6.2020.

– Maaseudun Tulevaisuus tavoittaa meille tärkeät ammattilaiset. Kuuden pääyhteistyökumppanin saaminen on osoitus siitä, että toimijat kokevat yhteistyön kanssamme arvokkaana, iloitsee Pahkasalo.

Mikkelin Raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen kertoi lopuksi Mikkelin raviradalla tehdyistä investoinneista, joihin kuului muun muassa äänentoiston ja valaistuksen uusiminen. Myös ravirata tulee olemaan Farmari-näyttelyn käytössä.

Lisätietoja: Farmari.net

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Farmari 2020 näyttelyn johtaja Heikki Pahkasalo (taustalla) kertoi näyttelyn järjestelyistä. Näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola (vas.), Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä ja kaupunginjohtaja Timo Halonen tutustuivat viestintäpäällikkö Maija Pitkosen jakamaan tiedotteeseen.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja