Hetkellisesti pysäkillä….

Viime päivät ovat muuttaneet meidän arkea tavalla, jota varmaan kukaan ei vielä osannut maalailla alku vuodesta. Yleensä asiat, jotka tapahtuvat jossain kaukana saavat helposti ajattelemaan, että ne myös tapahtuvat joillekin toisille – mutta ei meille suomalaisille täällä maailman onnellisimmassa lintukodossa.

Olemme nyt kuitenkin kiinni arjessa, jossa emme ole tottuneet ihan hetkeen olemaan. Kuten Ruokavirasto on eri viestintäkanavilla tiedottanut, maatiloilla tehtäviä tarkastuksia ei toistaiseksi tehdä COVID-19- poikkeusoloissa 13.4.2020 saakka. ELY-keskuksissa on siirrytty etätöihin, mikä tarkoittaa, että fyysisen asiakaskäynnin sijaan meidät tavoittaa nyt parhaiten sähköpostien ja puhelimien kautta. Vilkasta keskustelua viime päivinä ollaan käytykin, sillä epidemiasta huolimatta, kevät tulee ja viljelysuunnitelmia luodaan ja siemenvarastoja täydennetään nyt kovaa vauhtia. Näissä asioissa muistutammekin, että tavanomaisen siemenen käyttölupahakemus kannattaa ensisijaisesti toimittaa sähköisesti, jotta saadaan lupa-asiat siltä osin kuntoon. Uusien, luomuun liittyvien ja tuotantosuuntia vaihtavien viljelijöiden kanssa ollaan myös valmennettu toisiamme tilan toiminnan kehittämisen osalta. Normaalitilanteessa tekisimme tilakäyntejä, mutta nyt teemme neuvontaa entistä enemmän puhelimien ja eri meilien kautta.

Viittasinkin jo tuossa alussa YK:n julkaisemaan tilastoon maailman onnellisimmasta maasta. Jo kolmannen kerran peräkkäin Suomi saa tämän ”tittelin”. Uteliaisuuttani katsoin, mitä kriteereitä tulee saavuttaa ykköspaikan saadakseen. Vuosi toisensa perään suomalaiset kokevat meillä vallitsevan erinomaisen koulutustason, tasa-arvon, hyvän hallinnon ja vähäisen korruption maailman mittakaavassa mitattuna. Onnellisuusprofessori Markku Ojanen nostaa esille yhden elementin – luotettavuuden. ”Me luotamme toisiimme kenties enemmän kuin mikään muu kansa maailmassa”, Ojanen toteaa MTV:lle antamassaan haastattelussa vuonna 2019.

Dalai Lama on tiivistänyt ajatuksen onnellisuudesta kahteen lauseeseen: ”Onnellisuus ei tule meille valmiina. Se muodostuu tekojemme kautta.” Itse koen onnellisuutta suomalaisesta ruoasta, vahvasta ruokaketjusta ja -verkostosta. Voimme olla ylpeitä kaikista teistä ruoantuottajista, jotka mahdollistatte meille kaikille päivittäisen ruokaturvan – myös tällaisina epätyypillisinä aikoina. Kuluttajilla on myös roolinsa tässä ketjussa, sillä kuluttajavalinnoilla osoitamme, että kotimaiselle ruoalle on kysyntää. Säilyttääksemme kotimaisen ruoantuotannon tason vähintään nykyisellään, tarvitsemme sekä tuottajia ja kuluttajia eli toisiamme. Sen lisäksi tarvitsemme siihen ympärille toimivan verkoston, joka mahdollistaa luottamuksen ylläpitämisen ja tasavertaisuuden säilymisen. Meille suomalaisille se on sisäänrakennettu jo valmiiksi – sitä ei erikseen tarvitse opetella.

Kaupassa käydessä ei tarvitse olla huolissaan kotimaisen ruoan riittävyydestä. Luottamus siihen, että leipää ja lihaa on huomennakin saatavilla, varmasti tuottaa meille kaikille hyvää oloa, lisää turvallisuuden tunnetta ja sitä kautta onnellisuutta arkeemme.

Olemme nyt hetkellisesti pysäkillä, mutta kun taas tilanne sen sallii, nousemme kyytiin mukaan entistäkin vahvempina ja voittajina – ja teemme sen yhdessä.

 

Tästä mennään – eteenpäin kohti kevättä!

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja