Pandemia-aika muuttaa myös 4H-yrittäjyyttä

Yrittäjyys vaatii aina luovuutta, mutta tänä keväänä monien mielikuvitus on ollut tavallistakin kovemmalla koetuksella. Sama pätee myös nuoriin 4H-yrittäjiin, joiden on täytynyt sopeutua poikkeustilaan myös muun harrastustoiminnan ja koulunkäynnin suhteen.

Erika Ukkonen opiskelee Kuopiossa ensihoitajaksi.

Pieksämäkeläisen Erika Ukkosen, 16, työkeikat loppuivat hallituksen ilmoitettua, ettei riskiryhmään kuuluvien ihmisten luona olisi suotavaa vierailla pandemia-aikana. Ukkosen vuodenikäinen yritys, Apuni Lähelläsi, tarjoaa muun muassa siivouspalveluja ja ikäihmisten viriketoimintaa, joten kaikki hänen vakiasiakkaansa ovat 70-vuotiaita tai vanhempia.

– En ole tehnyt töitä siitä päivästä lähtien, kun tuli tiedote, että riskiryhmään kuuluvien luokse ei saa mennä. Hommat loppuivat siihen, Ukkonen kertoo.

Toisaalta nuori ammattikoululainen on keksinyt uusia tapoja ansaita yrityksellään.

– Olen tehnyt sytykeruusuja ja kestovanulappuja. Tein pari kuukautta sitten Facebook-sivut, siellä olen ilmoitellut näistä uusista tuotteista. Teen paljon käsitöitä, ja ideoita tulee netistä tai ihan vain kokeilemalla.

Erika Ukkosen valmistamia sytykeruusuja.

Poikkeustilan vaikutukset vaihtelevat aloittain

Monet 4H-yrittäjät ovat käyttäneet varsinaisesta yritystoiminnasta vapautunutta aikaansa myös markkinoinnin kehittämiseen, kertoo kysely, jonka Maaseudun nuorten StartUp-yrittäjyysyhteistyöhanke teetti eteläsavolaisille 4H-yrittäjille muutama viikko sitten. Toukokuun 6.  päivä hanketoimijat järjestivät vertaisryhmätapaamisen, jossa maakunnan 4H-yrittäjät pääsivät etäyhteyden kautta jakamaan ajatuksiaan poikkeustilasta.

Ukkosen tapaan monet muutkin yrittäjät ovat jääneet ilman töitä pandemian vuoksi. Sen sijaan esimerkiksi pihatöitä tekevillä nuorille voi olla nyt tavallistakin enemmän kysyntää – toivovathan monet kesäasukkaat, että joku kävisi huoltamassa heidän tonttejaan vaikkeivat he itse pääse vielä mökkeilemään.

Kaikeksi onneksi Ukkosella, joka opiskelee Kuopiossa ensihoitajaksi, on kesäksi töitä myös opiskelemaltaan alalta. Toiveena on kuitenkin, että myös yritystoiminnan pääsisi käynnistämään uudelleen täydellä teholla.

– Kyllähän sitä mieluummin olisi töissä. Ihan huono homma tämmöinen, joka keskeyttää kaiken, mutta ei sille voi mitään.

Teksti ja kuvat:
Lotta Tuominen
yritysreportteri
Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhanke

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja