Mansikkasato kypsyy jo.

Paikallinen mansikka tuo kesän

Mediatiedote – julkaisuvapaa 22.6.2020
ProAgria Etelä-Savo

Mansikka – kesän odotettu herkku

Sellaisenaan, salaatissa, kakun päällä tai jäätelön kera – tuore mansikka on kesän odotettu herkku. Eteläsavolaista mansikkaa on ollut jo mukavasti saatavilla ja sato alkaa olla runsaimmillaan kesä-heinäkuun vaihteessa.

Mennyt vähäluminen, ajoittain poikkeuksellisen lauha ja kostea talvi aiheutti jonkin verran tuhoja talvehtivissa marjakasvustoissa. Viileä toukokuu hidasti kasvustojen kehittymistä, mutta lämmin kesäkuu on kirinyt tahtia. Mansikan pääsatokausi ajoittuu tänä vuonna kesä-heinäkuun vaihteeseen, jolloin tuttu Polka-lajike kypsyy. Eteläsavolaisen mansikan satokausi on kehittyneiden viljelytekniikoiden ja eri lajikkeiden ansiosta useamman kuukauden mittainen. Ensimmäisiä kasvihuonemansikoita päästiin maistelemaan jo touko-kesäkuun vaihteessa, ja kausitunnelit jatkavat satoa syksyyn.

Lajikevalikoima on nykyään monipuolinen. Alkukaudesta vanhan tutun Honeoyen ohella myyntipisteissä on uudempia lajikkeita kuten Flair, Clery, Vibrant, Wendy ja Rumba. Pääsatokautta hallitsee Polka, mutta sen lisäksi myynnissä on mm. Fridaa, Sonataa, Sonsationia ja Lumotarta. Myöhäiset lajikkeet, kuten Bounty, Florence, Salsa ja Malwina, kypsyvät heinäkuun loppupuolella. Lajikkeissa on eroja, ja mansikoita voikin maistella viinin tapaan löytääkseen oman suosikkinsa.

Pian kypsyvät myös ensimmäiset vadelmat kausitunneleista. Avomaan vadelman pääsatokausi alkaa Etelä-Savossa heinäkuun loppupuolella.

Jos säilöntään ei ole mahdollisuutta, halua tai taitoa, ei hätää – tilat ovat kehittäneet myös monipuolisen valikoiman jalosteita paikallisista raaka-aineista. Läpi vuoden eteläsavolaisia marjoja saa pakasteena, ja perinteisten hillojen ja mehujen ohella paikallisia marjatuotteita voi muun muassa napostella kuivattuina, kilistellä kuohujuomina, herkutella makeisina ja nautiskella glöginä.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton suoramyyntitiloja >>.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja