ITE-taidetta Paula Huhtasen tekemänä.

ITE-taide tuo elämyksiä kesän matkailuun

Vuonna 2020 vietetään ITE-taiteen esiin nostamisen juhlavuotta.

ITE-taiteen esittelyä on tehty vuodesta 2000 alkaen, jolloin Maaseudun Sivistysliitto toteutti yhdessä Kansanmusiikkisäätiön kanssa ensimmäisen ITE-näyttelyn Kaustisella. Tuolloin ilmestyi myös kirja Itse Tehty Elämä ITE – DIY Lives (Maahenki 2000). Juhlavuoden kunniaksi järjestetään tapahtumia ja toimintaa kautta Suomen koronaviruksen aiheuttamia turvallisuusohjeita noudattaen.

ITE-taidetta Paula Huhtasen tekemänä.
Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtasen teos Onnellinen saha. Kuva Vilma Rimpelä.

Mitä on ITE-taide?

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Lyhennesana ITE viittaa sanayhdistelmään ”itse tehty elämä”.

Perinteisessä kansantaiteessa korostuivat kollektiivisuus ja traditiosidonnaisuus. ITE-taiteessa ne on korvattu yksilöllisellä taiteilijuudella ja omaperäisellä luovuudella. Siinä missä perinteinen kansantaide edusti ennen kaikkea esteettisesti korkeatasoista käsityötä, nykykansantaide on kätevyyteen ja kekseliäisyyteen perustuvaa kansanomaista kuvataidetta.

ITE-taiteilijat työskentelevät taidemaailman ulkopuolella ja esittävät teoksiaan omassa arjen ympäristössään. He ovat itseoppineita, mikä tarkoittaa sitä, ettei heillä ole koulutusta taiteen tekemiseen. ITE-taiteilijat eivät pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan tai tarvitse ohjausta ja harrastuspiirin tukea taiteen tekemisessä.

Paula Huhtanen, Onnellinen saha. Kuva Vilma Rimpelä.
Yksityiskohta ITE-taiteilija Paula Huhtasen teoksesta.

ITE-taideympäristöjä löytyy ympäri Suomen

Kiehtovia ITE-taiteen elämyksiä löytyy kautta Suomen. Itseoppineiden taiteentekijöiden omaperäiset taideympäristöt ovat valloittavia kokemuksia. ITE-taiteen juhlavuonna 2020 on tarjolla myös näyttelyitä taidemuseoissa, vapaasti ulkotiloissa ja pienemmilläkin paikkakunnilla.

Osaan ITE-taiteen ympäristöistä on jatkuva pääsymahdollisuus. Moni paikka on jännittävä ja kiinnostava lapsillekin.

Ilomantsissa on Vuoden 2020 ITE-taiteilijan Paula Huhtasen yksityisnäyttely Ilo ylimmillään heinä-elokuun ajan Katri Vala Kulttuurikeskuksessa. Huhtanen vetää myös taidepajoja, joissa yleisö pääsee tägäämään moottorisahoja ja tuunaamaan karhuveistosta.

Karhufestivaali on ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuoden suurin yksittäinen tapahtuma. Karhufestivaali järjestetään Ilomantsissa 13.–15.8.2020.

Savonlinnan hautausmailla ja Punkaharjulla Aseman Taidelaiturilla voi ihastella Marko Ruuskasen taidelinnunpönttöjä.

ITE-taideympäristöjä on eri puolilla maatamme. Google Mapsiin on tuotettu matkailijoiden avuksi tietoa hakusanalla ’ITE taidekohde’. Myös suositulle retkipaikka.fi-sivustolle ja kansainväliseen TripAdvisoriin lataillaan kesän kuluessa uusia kohteita.

Laajasti tietoa ITE-taiteesta ja ITE-taideympäristöistä löytyy itenet.fi-sivustolta >>.

Karhufestivaalista löytyy lisää tietoa karhufestivaali.fi-sivustolta >>.

Aseman Taidelaiturilla Punkaharjulla on esillä Marko Ruuskasen linnunpönttöjä >>.

Karhufestivaalit-veistokilpailun voittaja Markku Tuominen.
Vuoden 2019 Karhufestivaalin teemana oli GoBearGo / KouKarhuKou. Veistäjät haastettiin kuvaamaan liikettä, vauhtia ja toimintaa. Mestaruuskilpailun voitti nurmijärveläinen Markku Tuominen teoksellaan ILU – Ilomantsin Urheilijat.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja