Ilkka Arvola valmistaa hanhihampurilaisia.

Hauhalan Hanhifarmin Avoimet Ovet herätti kiinnostusta

Moneen otteeseen palkitulla Hauhalan Hanhifarmilla vietettiin Avoimien Ovien päivää viime keskiviikkona. Tapahtuma sai väen liikkeelle runsain joukoin.

– Vierailijoiden huima määrä yllätti. Tuntuu mukavalta, että ihmisiä kiinnostaa maatalous ja yritystoimintamme, iloitsi Hauhalan Hanhifarmin emäntä Virpi Rantalainen.

Paikalle saapunut vierailijakaarti taaperoikäisistä vanhempaan polveen tutustui tilan elämään ja herkutteli hanhihampurilaisilla. Lapset pääsivät myös kokeilemaan talutusratsastusta ponin selässä.

– Olimme alkuvuodesta päättäneet vastata kutsuun, kun meitä pyydettiin Farmari-maatalousnäyttelyn vierailukohteeksi. Farmari aiottiin järjestää Mikkelissä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, mutta se siirrettiin kaksi vuotta myöhemmäksi koronatilanteen vuoksi. Saimme ajatuksen järjestää vierailupäivä silti, ja kerätä kokemuksia päivän järjestämisestä. Meillä on nyt innokas porukka toteuttamassa tilapäivää, sillä Hanhifarmilla on peräti neljä harjoittelijaa yhtä aikaa. Jokaisella on oma tehtävänsä päivän aikana, alusti emäntä tilakierroksia.

Hanhihampurilaisia á la Ilkka Arvola.
Huippukokki Ilkka Arvolan valmistamat hanhihampurilaiset maistuivat vierailijoille.
Lapsille oli tarjolla myös ohjattua ratsastusta ponin selässä.
Lapset saivat kokeilla talutusratsastusta tilan ponilla harjoittelija Idan avustamana.

Tilakierroksella nähtiin eri-ikäisiä hanhia

Vierailijat pääsivät tutustumaan hanhifarmin toimintaan harjoittelijoiden vetämillä tilakierroksilla, joita järjestettiin kerran tunnissa, yhteensä kolmesti. Päivä toimi samalla harjoittelija Katin näyttötutkintopäivänä. Hänellä oli suoritettavanaan Palvelujen tuottaminen maatilalla -näyttötutkinto.

Hanhiemojen muninta-aika on maaliskuulta heinäkuulle. Munia kerätään kymmenen päivän erissä. Kerätyt munat haudotaan loppuun hautomakoneessa. Poikaset kuoriutuvat kymmenen päivän aalloissa. Kuoriutuneet poikaset pidetään yhdessä laumana, jolloin niiden ikä pysyy tiedossa. Hanhet viihtyvät laumassa luonnostaankin. Tuotantoon menevien hanhien kasvatusaika on noin 4,5 kuukautta.

– Olemme Suomen suurin hanhifarmi. Vuoden kierron aikaan hanhia on keskimäärin 5000. Hanhiemoja meillä on 350. Ne elävät jopa kymmenvuotiaiksi.

Tilakierroksen aluksi käytiin tervehtimässä pörröisiä, keltaisia untuvikkoja. Ujot, vain viikon vanhat untuvikot säntäsivät herkästi piiloon karjasuojan kätköihin, mutta palasivat jälleen pian ulkotarhaan yleisön ihasteltaviksi.

Noin kuukauden ikäisestä alkaen hanhet kasvatetaan ulkona laitumilla. Laidunkasvuston lisäksi hanhet syövät tilan pelloilla kasvatettua rehuvehnää ja -kauraa. Pelloille on vedetty vesijohdot, jotka tuovat hanhille juomaveden. Juomavesikaukalon luona kävikin iloinen kurlutus, kun linnut suorittivat juomisoperaatioitaan.

Hauhalan Hanhifarmin Avointen Ovien päivä herätti kiinnostusta.
Hanhikierros alkamassa. Emäntä Virpi Rantalainen (oik.) kertoi tilan toiminnasta. Harjoittelija Kati (vas.) kierrätti vierailijoita tilalla.
Viikon vanhan untuvikot ovat väriltään kelta-harmaita.
Viikon vanhoja untuvikkoja.
Hanhia laitumella.
Hauhalan Hanhifarmilla hanhenkasvatus tapahtuu ulkona laiduntarhoissa siten, että hanhilla on vapaasti saatavana laidunkasvuston lisäksi kaura- ja vehnäpohjaista lisärehua ruokinta-automaateista.

Hauhalan Hanhifarmi kasvattaa, jatkojalostaa ja hoitaa itse myynnin

Emäntä Virpi Rantalainen kertoi, että farmilla pitää hallita hyvin monenlaisia töitä. Hanhien kasvatuksen lisäksi tilalla tehdään myös tuotteiden jatkojalostus myyntiä varten.

– Farmilla on koko kierto: munat, poikaset, kasvatus, rehun valmistus, lahtaus ja tuotteiden jalostus. Myös myynti ja markkinointi ovat omissa käsissämme, listasi tilan isäntä Antti Rantalainen.

Isäntä kiitteli toimeliaita harjoittelijoita, jotka ovat edistäneet myyntiä ja markkinointia perustamalla tilalle uudet kotisivut sekä olemalla aktiivisia somessa.

Tilan tuotantorakennuksissa valmistetaan hanhenmaksapasteijaa säilykkeenä, erilaisia hanhipateita sekä pakastetaan rintafileitä, koipi- ja reisipaloja sekä muita keittiöissä hyödynnettäviä raaka-aineita.

Vierailupäivän kunniaksi tilalla oli myynnissä lihatuotteiden lisäksi Joutsen Finlandin valmistamia Saimaa-tyynyjä, joiden täytteenä on käytetty Hauhalan Hanhifarmilta peräisin olevaa höyhentä ja untuvaa.

Hauhalan Hanhifarmin isäntä Antti Rantalainen.
Farmin isäntä Antti Rantalainen kertoi, että hanhenmunat ovat noin 3 – 4 kertaa suurempia kuin kananmunat.

Hanhihampurilaisia á la Ilkka Arvola

Huippukokki Ilkka Arvola valmisti maatilan pihamaalle pystytetyssä teltassa hanhihampurilaisia suorastaan liukuhihnalta, sillä sekä hampurilais- että kahvitelttaan oli tauoton jono.

Kokkausteltan kankaisiin oli painettu D.O. Saimaa -logo. Hauhalan Hanhifarmi on yksi Saimaan alueen tuottajista, joka on saanut oikeuden käyttää arvostettua, raaka-aineen alkuperästä kertovaa merkkiä. Farmin tuotteissa on käytössä myös valtakunnallisesti tunnettu Hyvää Suomesta -merkki.

– Lintuja voisi käyttää enemmänkin hyödyksi ruoanlaitossa, hanhien lisäksi myös ankkaa ja kalkkunaa, Arvola vinkkasi kokkailun lomassa.

Hanhenmunat ovat kookkaita kananmuniin verrattuna. Antti Rantalainen totesi, että yksi hanhenmuna vastaa noin 3 – 4 kananmunaa.

– Hanhenmunien rakenne on sen verran napakka, että ne soveltuvat parhaiten leivontaan, valotti Arvola.

Hauhalan Hanhifarmin Avoimien Ovien päivä tarjosi harvinaisen tilaisuuden tutustua farmin toimintaan.

Lisätietoja farmista löytyy Hauhalan Hanhifarmin verkkosivustolta >>.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja