Vesannolle on rakenteilla uusi puukoulu, joka tarjoaa perusopetuksen ja lukion tarpeisiin terveen ja turvallisen oppimisympäristön. Koulun suunnittelussa on huomioitu monikäyttöisyys, yhteisöllisyys ja muunneltavuus.

Puuta ja p***aa

Viimeisin puukoulu-uutinen tulee Vesannolta, Pohjois-Savosta. Kunnan nettisivuilla lukee, että uudesta puukoulusta tulee koko kunnan olohuone.

Imatralla otettiin nyt syksyllä käyttöön Suomen suurin puukoulu. Rakennuttajan edustaja kertoo, että henki työmaalla on aivan toinen kuin esimerkiksi betonirakentamisessa.

”Työympäristö on miellyttävämpi ja pehmeämpi, sillä näistä rakenteista ei työn missään vaiheessa ole huokunut kosteutta, äänimaailma ei ole niin kolkko ja valaistusolosuhteet ovat aivan toisenlaiset”.

Myös Helsingin Maununnevalle tulee puukoulu. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kaikki esi- ja perusopetuksen vuosiluokka-asteet ja lukion kattava avoimen oppimisympäristön koulu. 

Maununnevan hankkeen projektipäällikön mukaan ”Puu on rakennusmateriaalina ekologinen ja sen avulla voidaan toteuttaa akustisesti miellyttävää ja sisäilmastoltaan hallittavaa ympäristöä. Rakenteiden materiaali vaikuttaa myös merkittävästi rakennuksen hiilijalanjälkeen”.

Koulujen lisäksi puusta voi tehdä melkein mitä vaan. Tuskin kukaan meistä osaa edes kuvitella puun mahdollisuuksia. Viimeisimpänä jopa akkumateriaalien valmistaminen, johon tarkoitukseen Stora Enso rakentaa koelaitosta Kotkaan.

Ehkäpä kaivoskolonialistit saadaan häipymään sinne, mistä tulivatkin, kun Tesla kulkeekin uusiutuvasta puusta saatavalla ligniinillä eikä maata raiskaamalla kaivetulla grafiitilla.

Kun puu on niin hyvä juttu, niin mistäköhän juontaa puupää -termin käyttäminen jotenkin yksinkertaisesta tai tyhmästä henkilöstä? Puuhan on mitä mainioin ja vieläpä uusiutuva materiaali. Toki totta on, että joidenkin päiden toivoisi uusiutuvan ja entistä viisaampina.

Paskan (anteeksi vulgaari kieli) maine on myös erikoinen. Kun jokin menee paskaksi, niin se on huono juttu. Mutta paskahan on täynnä energiaa ja ravinteita.

Me suomalaiset voimme lopettaa puiden kaatamisen, lihan syömisen ja maidon juomisen ja odotella itseemme tyytyväisinä maailman pelastumista. Kannattaa kuitenkin varata maailmankatsomukseen sopivia eväitä odotteluun, koska siitä voi tulla pitkä.

Tai lyhyt, miten sen nyt ottaa. Maailma ei nimittäin näitä meidän hurskaita tekojamme edes huomaa.

Mutta, jos otamme puusta ja paskasta kaiken irti, kehitämme uusia tuotteita, teknologioita ja sitä kautta tulevaisuuksia, silloin me pelastamme maailmaa. Ihan oikeasti!

Ja vanha sanonta pätee hyvin: jos lakkaa maalla paska haisemasta, niin lakkaa se kaupungissa tulemasta. Sama pätee puun kanssa. Jos ei metsästä puu liiku, lakkaa liikkumasta moni muukin. Leukaperistä ja suolenmutkasta alkaen.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja