Toiveikkaita, mutta realistisia visioita Etelä-Savon maaseudulle

Etelä-Savo on tulevaisuudessa vastuullisen matkailun maakunta. Maakunnassamme on kestävä ruokajärjestelmä ja toimiva tietoliikenne- ja liikenneinfra mahdollistavat monipaikkaisen tekemisen. Muun muassa näin visioitiin Älykkäät maaseudut -kiertueen työpajoissa Etelä-Savossa 2.12. Tilaisuudessa kuultiin myös tilannekatsaus uuden maaseutuohjelman valmistelusta ja rahoitusratkaisuista.

Älykkäät maaseudut -kiertueen virtuaaliseen työpajaan osallistui 83 alueemme maaseudun kehittämisestä kiinnostunutta henkilöä. Tilaisuuden järjestäneet Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen Maaseutuverkoston verkostopalveluyksikkö kiittävät osallistujia aktiivisesta ja innostuneesta työskentelystä.

Kokoaan suurempi Etelä-Savo

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Olli Lehtonen alusti aiheesta ”Miltä Etelä-Savon maaseutu voisi näyttää vuonna 2030”. Tilastokeskuksen mukaan Etelä-Savossa on noin 147 000 asukasta, mutta esimerkiksi heinäkuussa tosiasiallinen väestö on noin 230 000 tai enemmänkin. Korona-aika on lisännyt kausiasukkaiden määrää Etelä-Savossa myös muina vuodenaikoina. Lehtosen esitys herätti osallistujissa ajatuksia, joita pureskeltiin neljässä työpajassa.

Työpajojen aktiivisen työskentelyn ja vilkkaan tulevaisuuskeskustelun tuloksena visioitiin mm. seuraavia näkymiä:

  • Etelä-Savo on myös vastuullisen matkailun maakunta, jonka lumovoima perustuu hyvinvoiviin ihmisiin ja ympäristöön.
  • Mahdollistava viranomaistyö ja hyvin toimiva tietoliikenne- ja liikenneinfra mahdollistavat taajan monipaikkaisen asumisen alueella.
  • Monipaikkaiset asukkaat luovat tarpeen ja mahdollisuudet hyvin toimivalle palveluverkostolle, joka monilta osin perustuu digitaalisiin toiminta-alustoihin.
  • Etelä-Savossa on kestävä ruokajärjestelmä, jonka keskiössä on hyvinvoiva ihminen.

Työpajan tuloksia hyödynnetään keväällä valmistuvan Etelä-Savon maaseudun kehittämisohjelman ja paikallisten Leader-ohjelmien laadinnassa.

EU:n rahoitusratkaisu hyvä maaseudun kehittämisen kannalta, maaseutuohjelma valmistuu syksyllä 2022

Tilaisuudessa todettiin, että Euroopan Unionin tulevan ohjelmakauden rahoitusratkaisut ovat olleet Suomen maaseudun kehittämisen kannalta suopeita. Rahoitusta maaseudun kehittämiseen on tulossa jopa päättyvää ohjelmakautta enemmän. Lisäksi maaseudun kehittämiseen on tulossa 210 miljoonaa euroa EU:n elvytysrahoitusta. Elvytysrahoituksen alueelliset jakoperusteet eivät ole vielä tiedossa.

Kansallinen maaseutuohjelma valmistuu tulevan vuoden aikana ja hyväksyttäneen vuoden 2022 syksyllä myös EU:n toimielimissä. Alueellisen eli ELY-keskuksen aluetta koskevan ohjelman tulee olla valmis 30.6.2021 mennessä. Alueen Leader-ohjelmien 1. vaiheen hakuaika päättyy 31.5.2021.

Lisätietoja: Yksikön päällikkö Ilpo Lehtinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 217

Lähde: https://kehaemail.sst.fi/messages/view/6055/20529/8b55fcc556abe4887bdab0a8716df7d8

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja