Kesäkahvila avautuu frisbeegolfin kylkeen Huuhkaalan kylällä

Sulkavan yrittäjyyslukion opiskelija kokeilee kesäyrittäjyyttä.

Tiina Judén, Puumala-lehti 2.6.2021

Imatrantien varteen Huuhkaalan kylälle avautuu juhannukseen mennessä kesäkahvila. Kahvilaisäntänä ja leipurina toimii Sulkavan lukion yrittäjälinjan toisen vuoden opiskelija, 17-vuotias Niilo Luukkonen. Kahvila sijoittuu mukavasti Kantatie 62 varteen, Imatrantie 731:een, Puumalasta Viljakansaaren risteyksen ohi ajettaessa hetken päästä oikealle kääntyvän tien varteen.

Huuhkaalan kylällä seisoo sata vuotta vanha keltainen hirsitalo, joka on Luukkosen mummon kotitalo. Sitä on laajennettu sodan jälkeen ja 80-luvulla.

-Kahvilatilat tulevat kamarin puolelle ja pihapiiriin ja tarkoitus on pitää kahvilaa avoinna viikonloppuihin painottuen, torstaista sunnuntaihin. Tämä on mummon kotipaikka, joka toimii meidän perheen kesäasuntona, Luukkonen kertoo.

Luukkonen haki kesäkahvilaansa varten myös Nuoriso Leader -rahaa ja sai 500 euroa tukea.

-Meillä kävi syksyllä lukiossa Itä-Savon Uusyrittäjyyskeskuksesta pari henkilöä pitämässä yhden kurssin ja alueen Leader-toimijat esittelivät nuorille sopivia tukimuotoja. Etsin Puumalan alueen Leaderin, Veej´jakajan yhteystiedot, ja hain itse tukea ja sain sitä, Luukkonen kertoo.

Kahvilaelämystä kehystää myös talon nurkalta lähtevä 9-väyläinen frisbeegolf-rata, joka on maksutta kaikkien innokkaiden käytettävissä. 1090 metriä pitkä rata lähtee pellolta ja palaa metsäretken jälkeen pellolle. Radalla on vaihtoehtoiset heittopaikat yhtä väylää lukuun ottamatta. Vastaan tulee luotisuoraa puukäytävää, alamäkeä, mutkaa sekä ylämäkeä.

-Frisbeegolf on meidän yksityisesti ylläpitämä rata tilan metsissä. Se on vanhempieni idea ja maksutta käytössä omilla välineillä, Luukkonen kertoo.

Kahvilaelämystä kehystää myös talon nurkalta lähtevä 9-väyläinen frisbeegolf-rata, joka on maksutta kaikkien innokkaiden käytettävissä. 1090 metriä pitkä rata lähtee pellolta ja palaa metsäretken jälkeen pellolle.

Luukkonen valitsi lukiossa yrittäjyyslinjan, sillä nuoren miehen haaveissa siintelee lukion ja jatko-opintojen jälkeen oma yritys ja arkkitehdin ammatti. Yrittäjyyslinjalla tehdään yritysvierailuja, omaa liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelmaa ja mainoksia. Siihen sisältyy kokonaisuudessaan yhdeksän kurssia yrittäjyydestä. Ne ovat Aktiivinen nuori, Asiakas on aina oikeassa, Tuumasta toimeen, Visiosta yritykseksi, Ideasta myyntihitiksi, Yrityshautomo, Näin käytännössä, Nuori johtaja ja viimeiseksi ”My case” eli lopputyö, portfolio siitä, mitä nuori on koko lukion aikana tehnyt.

Luukkosen yrittäjyyslinjan luokalla on 15 oppilasta. Mukavan pienissä ryhmissä saa apua ja vastauksia ja opettajilla on enemmän aikaa. Hänen mukaansa kaikki tukevat toisiaan ja kaikilla kursseilla on ollut tosi kivaa.

-Täällä oppii luovuutta ja omien ideoiden kehittämistä sekä tärkeitä työelämän taitoja.  Olen saanut myös kontakteja moneen suuntaan. Ajattelin, että yrittäjyydestä on aina hyötyä ja tämä painotus voisi auttaa yrityksen perustamisessa, Luukkonen sanoo.

-Kahvilatilat tulevat kamarin puolelle ja pihapiiriin ja tarkoitus on pitää kahvilaa avoinna viikonloppuihin painottuen, torstaista sunnuntaihin. Tämä on mummon kotipaikka, joka toimii meidän perheen kesäasuntona, Luukkonen kertoo.

Luukkonen perustaa kesäyrityksensä yksin, mutta äiti ja muu perhe ovat luvanneet auttaa.

-Ajattelin leipoa itse, mutta äiti ohjeistaa. Kevään aikana olen leiponut monta kertaa pullaa ja koulukaverit ovat toimineet testimaistajina. Kaikki pullat on tullut aina syötyä, Luukkonen hymähtää.

Kahvilassa tullaan myymään ainakin kahvia ja pullaa, sekä jäätelöä ja virvokkeita. Inspiraation mukaan on tarkoitus kokeilla muitakin leivonnaisia.

-Tavoitteena on tarjota pieni taukopaikka mökkiläisille, turisteille ja paikallisille. Sanoisin, että kahvila on ohikulkupaikka Imatran suunnasta tullessa, matkan varrella Puumalaan tai sen ohi.

Luukkonen haki kesäkahvilaansa varten myös Nuoriso Leader -rahaa ja sai 500 euroa leivontatarvikkeisiin, välineisiin ja kalusteisiin.

-Meillä kävi syksyllä lukiossa Itä-Savon Uusyrittäjyyskeskuksesta pari henkilöä pitämässä yhden kurssin ja alueen Leader-toimijat esittelivät nuorille sopivia tukimuotoja. Etsin Puumalan alueen Leaderin, Veej´jakajan yhteystiedot, ja hain itse tukea ja sain sitä. Lomake oli melko helppo täyttää, Luukkonen kertoo.

Juttu on julkaistu Puumala-lehdessä 2.6.2021 ja julkaistaan lehden luvalla Maaseutukuriirissa.
Teksti Tiina Judén Kuvat: Taija Luukkonen

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja