Leader-rahoitusta haettavana 2,3 miljoonaa Etelä-Savon maaseudun kehittämiseen vuodelle 2024

Etelä-Savon kahden Leader-ryhmän rahoituskiintiö alueen maaseudun kehittämiseen vuodelle 2024 on yhteensä 2,3 miljoonaa euroa. Hakujaksot ovat käynnissä ja rahoitusta on saatavilla monipuolisesti.

Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti kehystarkastuksessa Leader-ryhmille suunnatun rahoituksen määrän vuodelle 2024, valtakunnallisesti kaikkiaan 54,2 miljoonaa euroa maaseudun paikalliseen kehittämiseen.

SavonLuotsi Leader ry:llä on jaettavana hanke- ja yritystukiin 1,3 miljoonaa euroa. Veej’jakaja ry:llä on jaettavana noin 1,0 miljoonaa euroa alueensa yrityksille ja yleishyödyllisille yhteisöille. Leader-ryhmien rahoitusta ohjaa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa laadittu kehittämisstrategia.

Leader-tukia haettu paljon Etelä-Savossa

Hakemuksia Etelä-Savon Leader-ryhmien käsittelyyn on jätetty runsaasti siitä alkaen, kun rahoituksen hakeminen mahdollistui 2023. Veej’jakaja ry:lle hakemuksia on tullut 92 kappaletta, joista 25 on hanketukiin. SavonLuotsi Leaderille hakemuksia on tullut 58 kpl, joista 33 on yritystukia. Edellä mainituista hakemusmääristä siis noin 70 % on yritystukia. Hakemukset käsitellään valintajaksoittain ja rahoitusta on saatavilla monipuolisesti.

Uusia yritysten tukityökaluja on useita, muun muassa yritystoiminnan kokeilu, omistajanvaihdos ja osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistäminen. Mikroyrityksen energiainvestointeihin voi hakea tukea vain Leader-ryhmän kautta. Tuen avulla voi hankkia esimerkiksi lämpöpumppuja, aurinkoenergiajärjestelmiä tai parantaa energiatehokkuutta säätöjärjestelmien avulla.

– Leader-tukien suosio on yllättänyt positiivisesti ja kysyntä tuntuu tällä hetkellä olevan yhtä vilkasta kuin viime vuoden lopulla.  ELY-keskukseen siirretyt Leader-hallituksissa käsitellyt hakemukset aiheuttivat hetkellisen ruuhkan, koska päätöksenteossa odotettiin tämän vuoden rahoituskiintiöitä. Yritystukiin liittyviä päätöksiä olemme saaneetkin tehdä jo viime vuoden lopulta lähtien, yleishyödylliset investoinnit saatiin päätöskäsittelyyn alkuvuonna ja kehittämishankkeiden päätöksenteko mahdollistuu pian. Pyrimme saamaan päätökset mahdollisimman pian asiakkaille, kertoo maaseutuasiantuntija Mervi Ukkonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja