Paltasen esteetön suopolku palkittiin Vuoden 2019 hankkeena Veej’jakajassa

Veej’jakajan Vuoden 2019 hankkeena palkittiin Paltasen esteetön suopolku. Suopolun ideoi ja toteutti pieksämäkeläinen Tuomo Ylönen.

– Lähipiirissäni ja tutuissani on liikuntarajoitteisia, joten siitä lähti idea esteettömän luontopolun rakentamisesta, kertoi Ylönen.

Hän pyörittää kesäkahviota Paltasella suopolun maisemissa. Kahvittelun lisäksi asiakkaat voivat käydä kokeilemassa viereisellä lohilammella, miten kala nappaa. Lohilampi on Ylösen liiketoimintaa ympärivuoden.

– Siellä on kolme lampea, joissa voi kalastaa.

Lohilammella on kolme esteetöntä kalastuslaituria. Kahdella muulla lammella voi onkia jokamiehen oikeudella.

– Telkkälampi on ilmeisesti kalaton, mutta vuokra-aitan viereiseltä lammelta löytyy perinteisiä suomalaisia järvikaloja.

Yrittäjä oli jo pitkään ihaillut lampien ympärillä polveilevaa suomaisemaa kasveineen ja eliöineen.

– Mahdollista on nähdä vaikkapa pöllö, teeri ja hirvikin. Telkkälammen rannalla on telkänpönttöjä. Taannoin kävi biologi tutkimassa suokasveja. Siellä kasvaa esimerkiksi suopursuja, joiden tuoksu ilahduttaa kulkijoita, kuvaili Ylönen alueen luontoa.

Alun perin ajatuksena oli pitkospuiden rakentaminen, mutta osittain myös Tuula-vaimon vinkkauksesta hanke laajeni esteettömäksi luontopoluksi. Polku on rakennettu Siperian lehtikuusesta. Pituutta reitillä on 650 metriä.

– Lehtikuusi on ekologista. Tiheäsyisenä se kestää hyvin säiden vaihtelua ihan sellaisenaan ilman mitään käsittelyjä.

Erityisesti näkövammaisten retkeilijöiden turvallisuutta ajatellen luontopolkuun rakennettiin reunukset, jotka helpottavat reitin hahmottamista. Polku soveltuu erinomaisesti myös perheille, joilla on pieniä lapsia. Kulkijoiden käyttöön alueella on laavu ja nuotiopaikka polttopuineen.

– Paltasen esteetön suopolku on hyväksytty osaksi Pieksämäen Vedenjakaja -matkailureitistöä, joten jatkossa myös kaupunki osallistuu polttopuutalkoisiin, iloitsi Ylönen.

Suopolun rakentaminen on ollut iso urakka, johon Ylönen on Leader-tuen lisäksi käyttänyt paljon omia rahojaan ja talkootyötä.

– Lihasvoimaa tarvittiin paljon, minkä vuoksi palkkasin kaksi työmiestä avuksi. Polun alle sijoitettiin muun muassa paksut pöllit tukirakenteiksi ja korottamaan luontopolku suomättäiden yläpuolelle.

Hän kuvaili, miten veden noustessa ylemmäs luontopolulla ollessaan kokee kävelevänsä veden päällä, vaikkakin jalat pysyvät kuivana.

– Vuoden hanke -palkinto lämmittää kyllä mieltä, mutta paras palkinto tulee siitä, että ihmiset käyvät siellä retkeilemässä. Suopolun avajaisia vietettiin syyskuun alussa ja hienosti on ollut kävijöitä, hän kiitteli.

Tutustu tarkemmin:
Paltasen esteetön suopuisto

Teksti ja kuva: Sofia Flygare

Veej’jakajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Risto Korhonen ja talouspäällikkö Kristiina Asikainen onnittelivat Tuomo Ylöstä.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja