Miten meillä luomussa menee?

Vuosi on alkanut reippaalla tahdilla – pitkittynyt syksy vihdoin taittui ja aivan viime metreillä näin tammikuussa tänne Etelä-Savoonkin saatiin viikonlopun aikana lumipeitteinen maa. Ikään kuin helpottuneena voi sanoa, että löytyihän se vuodenaika nimeltä talvikin viimein.

Sää on perusvarma puheenaihe ihan missä vain tilanteessa. Moni viljelijä on ennättänyt olla tässä kuussa yhteydessä ELY-keskukseen, ja monesti puhelu on alkanut kysymyksellä: ”Minkälainen sää siellä Mikkelissä mahtaa olla?” Siitä on sitten sujuvasti siirrytty sen hetkisen päivän polttaviin kysymyksiin, jotka liittyvät luomuun. Vaikkakin odotettua talvea moni onkin jo ennättänyt toivoa lähinnä syksyllä kylvettyjen kasvustojen suojaamisen osalta – odotukset ovat jo pitkällä keväässä ja kevätkylvöissä.

Ja nämä ns. suunnitelmapuhelut ovat antoisia myös hallinnolle. Se kertoo siitä, että yritystoimintaa kehitetään ja viedään aina jollain tasolla eteenpäin. Maatila, jolla ei vielä ole voimassa olevaa luomusitoumusta, on mahdollista sellainen tänä keväänä saada. Muistutuksena siis niille, jotka viime vuonna jo aloittivat luomuviljelyn tilalla, mutta silloin heillä ei ollut mahdollista luomusitoumusta saada, nyt tänä keväänä tuo rajoite on poistumassa: Kokonaan uusia luomusitoumuksia tehdään jälleen. Kevään aikana varmistuu, ovatko myös lisäalat vanhoihin sitoumuksiin haettavissa.

Luomutilat, jotka sitoumuksen ovat antaneet vuonna 2015, ja joilla eläimet ovat vielä tavanomaisessa tuotannossa tulevat tekemään tämän kevään aikana päätöksen tuotantotavan jatkamisesta tilallaan. Vaihtoehtoina on siirtyä myös eläinten puolelta luomuun, jatkaa nykyisellään huomioiden 30 %:n myyntikasvivaatimuksen noudattaminen tilalla, tehdä yhteistyösopimus toisen luomukotieläintilan kanssa – tai toiminnan lopettaminen. Olethan tarvittaessa yhteydessä ELY-keskukseen, jos jokin askarruttaa jatkamisen suhteen ja haetaan yhdessä ratkaisu. Tässä vielä linkki, josta löytyy asiasta tarkemmin tietoa: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/luonnonmukainen-tuotanto/myyntikasvivaatimus-koskee-myos-osaa-kotielaintiloista-vuonna-2020/ 

Vastaus siis tuohon alussa esitettyyn kysymykseen, miten meillä luomussa menee, on että hyvin. Jälleen kerran mahdollisuuksien ovia on avoinna kannattavuuden parantamiseksi. Luomukorvaus kuitenkin vahvistaa tulotasoa kuin että korvausta ei saisi lainkaan. Aina ei kuitenkaan luomukorvaus ole se juurisyy, miksi luomu kiinnostaa. Käväisin Savonlinnassa kertomassa metsänomistajille metsien luomusertifioinnin mahdollisuudesta ja innostus näiden nuorten keskuudessa oli suuri. Heillä oli selkeästi mietittynä businessideoita, joiden toteuttamisessa metsien luomusertifiointi olisi eduksi. ELY-keskuksessa jäädään kuulolle, minkälaista yhteistyötä tullaan tälläkin sektorilla jatkossa tekemään.

Yhteistyö on tärkeä elementti toiminnan kehittämisessä. Etelä-Savossa hallinto ja viljelijät puhaltavat  yhteen hiileen kaiken tämän hiilensidonnan keskellä – toki näin tehdään myös muuallakin. Erilaiset hankkeet mahdollistavat eri tahojen sitouttamisen paikalliseen kehittämiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Se on sitä paljon puhuttua ja kaivattua elinvoimaa, jota tarvitaan, sanoisi paikallinen viljelijä.

Helmikuun hankia odotellen – hyvää tammikuun loppua!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja