Virtasalmen Viljatuotteesta erikoisjauhoja ja reseptejä gluteenittomaan leivontaan

Ruis, ohra ja vehnä sisältävät gluteenia, joka ei sovellu keliaakikoille. Keliakian hoitamiseen ei ole muuta hoitoa kuin gluteenittoman ruokavalion noudattaminen.

Virtasalmen Viljatuotteen tuotevalikoima tuo keliaakikoille avun. Yritys on erikoistunut luonnostaan gluteenittomien jauhojen ja jauhoseosten valmistamiseen. Mylly käyttää tuotteissaan tattaria, riisiä, maissia, hirssiä, härkäpapua, gluteenitonta kauraa, pellavaa, teffiä ja psylliumia.

– Härkäpapu on uusimpia kasveja, jonka olemme ottaneet mukaan tuotantoon, kertoo Virtasalmen Viljatuotteen toimitusjohtaja Matti Toivanen.

Myllyn valmistamat jauhot sopivat sekä suolaiseen että makeaan leivontaan.

– Tuotteet ovat luonnostaan gluteenittomia, eivätkä ne sisällä lisä -ja säilöntäaineita. Ne ovat myös gmo-vapaita.

Jauhojen lisäksi myllyllä kehitellään erilaisia jauhoseoksia, joista uusimpia ovat nokkos-siemennäkkärijauhoseos, porkkanajauhoseos ja härkäpapujauhoseos.

Yritys sijaitsee Suholan tilalla Virtasalmella viljavien peltojen ja puhtaiden järvien keskellä. Kuva: Virtasalmen Viljatuote

Viljan mylly saa eri puolilta Suomea ja Eurooppaa.

– Viljat tulevat Euroopan Unionin sisältä. Suomessa meillä on paljon sopimusviljelijöitä  ja esimerkiksi riisiä viljellään Italiassa ja Espanjassa.

Idearikas henkilökunta on julkaissut useita reseptivihkoja, jotka antavat vinkkejä ruoanlaittoon ja leivontaan.

Tattarijauhoista saa pyöräytettyä vaikkapa leipiä, jotka muistuttavat ruisleipiä. Erikoisjauhoihin sitko saadaan psylliumista, joka on ratamonsiemenen kuoresta jauhettua jauhetta. Kuitupitoisen psylliumin on todettu edistävän vatsan hyvinvointia.

– Noin kaksi prosenttia väestöstä sairastaa keliakiaa, mutta viljatuotteemme sopivat myös muille herkkävatsaisille.

Myllyn tuotteita ostavat sekä kuluttajat että leipomot. Tuotantotilojen yhteydessä on myymälä. Tuotteita voi ostaa myös verkkokaupasta.

Henkilökunnan ideoimista reseptivihkoista löytyy vinkkejä leivontaan ja ruoanlaittoon. Toimitusjohtaja Matti Toivanen esitteli jauhovalikoimia, jotka ovat myynnissä tuotantotilojen yhteydessä olevassa myymälässä. Kuva: Sofia Flygare

Vientiin panostetaan voimaperäisesti

Erikoisjauhojen kysyntä on kasvussa. Yritys on vastannut kasvun haasteisiin laajentamalla tuotantotiloja viime vuonna. Uusi pakkauslinjasto on tulossa kevään aikana. Investointeihin yritys on saanut tukea Etelä-Savon ELY-keskuksen myöntämänä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014 – 2020.

– Tuotteitamme viedään Ruotsiin, Ranskaan ja Venäjälle. Vienti Saksaan on käynnistymässä piakkoin. Vienti on tärkeä osa liiketoimintastrategiaamme. Olemme palkanneet yhden täysipäiväisen työntekijän vientitehtäviin, kuvailee toimitusjohtaja.

Toivasella itselläänkin on kymmenen vuoden mittainen työsarka logistiikka-alan johtotehtävissä Aasiassa ja Euroopassa. Virtasalmen Viljatuotteen vetäjäksi hän tuli vuonna 2018. Samalla yrityksen omistuspohja laajeni. Yrityksen alkuperäinen perustaja, Petri Karjalainen on nykyisin osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Yritys on ollut toiminnassa jo yli kaksikymmentä vuotta. Mylly sijaitsee Suholan tilalla, jonka kesantopelloilla alettiin viljellä tattaria 1990-luvun alkupuolella. Viljelijä Petri Karjalainen halusi kokeilla jotain uutta ja näin tattari tuli mukaan kuvioihin.

Vuonna 1996 tilalla käynnistyi myllytoiminta. Aluksi myllyssä jauhettiin ainoastaan gluteenitonta tattarijauhoa, joka löysi tiensä SOK-ketjun ruokakauppoihin.

Nykyisin tuotevalikoimaan kuuluu 30 tuotetta. Osalle tuotteista on myönnetty Hyvää Suomesta -merkki. Vuonna 2016 yritykselle myönnettiin Vuoden gluteeniton yritys -palkinto ja yrityksen valmistama tattarilese voitti Gluteeniton tuote -palkinnon.

Teksti: Sofia Flygare

Virtasalmen Viljatuotteen henkilöstö yhteiskuvassa.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja