Kestikievarista Järvisydämeksi
Kuvat ja teksti: Tiina Judén
Saimaan kauneimmilta rannoilta Rantasalmen Poronsalmelta löytyy yksi Suomen vanhimmista kestikievareista
Sen juuret ulottuvat vuoteen 1658. Krouvista on kuitenkin kuoriutunut yksi Järvi-Suomen ylpeydenaiheista; piilossa luonnonkauniilla Linnansaaren kansallispuiston alueella sijaitseva elämyshotelli ja kylpylä- ja hyvinvointikeskus Järvisydän.
Yrittäjä Markus Heiskanen on pannut pyörät pyörimään oikein urakalla, sillä uppotukeista rakennettu elämyshotelli ja luonnonkivistä tehty uusi kylpylä houkuttelevat turisteja läheltä ja kaukaa.
Järvisydämeen tutustui viime viikolla muun muassa kiinalainen delegaatio.
– Suomalainen luonto kiinnosti kiinalaisia eniten. Meillä on jo nyt paljon vieraita Saksasta, Sveitsistä ja Venäjältä. Valoa kansainvälistymiseen tuo myös tämä Kiina-mahdollisuus, sanoo Markus Heiskanen.
Heiskasen unelmia wellness-toiminnan ja matkailuhankkeen kehittämisessä on siivittänyt kolmevuotinen investointituki. Viimeisin näistä on Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama Saimaa Holiday/ Hotel & Spa Resort Järvisydämen liiketoiminnan kehittämis- ja kansainvälistämishanke.
Yrittäjänä jo 11. sukupolvessa toimivan Heiskasen mukaan Rantasalmen kunta, ELY-keskus, Finnvera, Suur-Savon Osuuspankki ja yrittäjät ovat kaikki laittaneet itsensä likoon tässä maakunnallisesti merkittävässä kokonaisvaltaisessa matkailuhankkeessa.
Kaksi kertaa enemmän asiakkaita
– Nyt meillä on kaksi kertaa enemmän asiakkaita, kuin suunniteltiin ja majoitus lähes koko ajan täynnä, Heiskanen iloitsee.
Parhaillaan on meneillään Rantasalmen kunnan hanke tien valaistuksesta, kunnostamisesta ja päällystämisestä perille lomakeskukseen. Talvisin on ollut monia ”läheltä piti”-tilanteita liukkaan, pimeän ja kapean tien osalta.
– Siellä saattoi olla rekka poikittain tien tukkona ja muuta vastaavaa, Heiskanen kertoo.
Yrittäjän mielessä siintää jo ajatus koko järvialueen laajuisesta logistiikkahankkeesta, joka turvaisi lentoliikenteen ja logistiikan lähimmiltä lentokentiltä matkailukohteisiin.
– Etelä-Savon menestysresepti on luonnon tuotteistamisessa. Yhteistyö tarkoittaa myös sitä, että naapurikin hyötyy, Heiskanen hymyilee.
Hän kokee tärkeäksi julkisen puolen tuen kaavoituksessa ja kunnallistekniikan ja tieverkoston rakentamisessa. Menestysreseptiin kuuluu myös byrokratian tekeminen mahdollisimman vaivattomaksi.
– Tämän kokoisissa hankkeissa investointituki on välttämätön.
Matkailuyrittäminen on jatkuvaa kasvamista ja kehittymistä. Nyt Järvisydämessä on 30 000 myytyä majoitusvuorokautta vuodessa. Elämyshotellissa on 178 vuodepaikkaa. Kehityshankkeen työllistävä vaikutus on ollut Heiskasen mukaan 60 henkilötyövuotta.
– Tämän päivän matkailija haluaa vähän muuta, kuin valkoisia seiniä.