Biisonimafia syntyi rakkaudesta kuvaan

Rautakauppa Taloon.com haki perinteisen mainonnan lisäksi Biisonimafian rakennusaiheisista sketsivideoista vauhtia myyntiinsä vuonna 2017. YouTubessa toteutettu Lista päälle -videosarja oli ensimmäinen laatuaan ja yksi kaupallisesti suurimmista tubeyhteistyöprojekteista Suomessa.

Kahdeksan jakson sarja ja siihen liittyneet vlogit saivat ilman maksettua mainontaa yhteensä 4 miljoonaa näyttöä. Biisonimafiaa voidaan hyvällä syyllä pitää vaikuttajamarkkinoinnin edelläkävijänä Suomessa.

Biisonimafian sketsejä kuvataan. Kai Rinkinen ja Janne Kaperi vauhdissa.

Punkaharjulainen KR-Produktio Oy on sketsien, elokuvien, videoiden ja televisio-ohjelmien tuotantoon vuonna 2006 perustettu yritys. Perustajina olivat nuoret, armeijasta juuri päässeet miehet Janne Kaperi ja Kai Rinkinen. Jo aiemmin he olivat innostuneet videoiden kuvaamisesta. Kun ryhmä täydentyi Sami Kemellillä ja Viivi Pumpasella, syntyi Biisonimafia-niminen sketsiryhmä.

– Kaikki lähti liikkeelle rakkaudesta kuvaan, se on ollut tässä työssä kantava voima, kertoo Janne Kaperi.

Myös rautakauppa Taloon.com mainitsee yhteistyökumppanuuden solmimiseen vaikuttaneen Biisonimafian konstailemattoman otteen lisäksi avainhenkilöiden asenteen ja intohimon.

Konstailemattomasta ja sisukkaasta otteesta kertoo sekin, että Biisonimafia on opetellut tubettamista sekä videoiden ja elokuvien tekemistä yrityksen ja erehdyksen kautta, työn kautta oppien.

– Kun aloitettiin YouTuben käyttö, tehtiin postauksia päivittäin. Tahti oli kova. 

Kaperi kertoo, että sketsien käsikirjoittamiseen, tuottamiseen, kuvaamiseen ja editoimiseen menee helposti useita viikkoja. 

– Käsikirjoituksissa pitää olla tietty määrä idearikkautta ja huumoria mukana.

YouTube-sketsien julkaisutahti oli video viikossa. Elokuvatuotannon alettua 2018 sketsien julkaisutahdista oli pakko joustaa ajan puutteen vuoksi. Elokuvien tuottaminen on yrityksen uusin aluevaltaus. Suuremmissa produktioissa on ollut mukana myös muita näyttelijöitä Biisonimafian oman ydinryhmän lisäksi.

Vuonna 2017 yritys haki Leader-avustusta Biisonimafian kalustohankintoihin videoiden ja elokuvien laadun nostamiseksi siten, että tuotantovälineistö vastaa kansainvälisten Youtube-videoiden ja elokuvien tekemiseen tarvittavaa tasoa.

– Tekniikkaa pitää jatkuvasti päivittää ja siihen uppoaa kymmeniä tuhansia vuosittain. Aika hyvin on saatu kaikki toimimaan. Meillä on hyvä, yhteen hitsautunut tekijätiimi, toteaa Kaperi.

KR-Produktio Oy on saanut EU:n maaseuturahastosta Leader-tukea kuvauskalustohankintoihin Piällysmies ry:n myöntämänä.

Teksti: Sofia Flygare

Kuvat: KR-Produktio Oy

YouTube, Lista päälle -sketsisarja

Biisonimafian sketseissä nähdään muun muassa Janne Kaperi, Janni Hussi, Tuomas Rinkinen ja Kai Rinkinen.
Elokuvatuotanto käynnistyi vuonna 2018.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja