Pirteä Pässi Oy:n liiketoiminta perustuu flooraan ja faunaan

Maaseutumatkailuun erikoistunut yritys Pirteä Pässi tarjoaa matkailijoille luontoharrastuskursseja, lammaspaimenlomia sekä kokoustiloja ja majoitusta. Heinävedellä sijaitsevan yrityksen maatilalla on 206 hehtaarin suuruinen luonnonsuojelualue, johon kuuluu metsää ja rantoja.

– Luonnonsuojelualueen lintutornista voi käydä tarkkailemassa, näkyykö majavaa tai muita eläimiä ja lintuja, toteaa yrittäjä Risto Sulkava.

Pirteän Pässin läheisyydessä sijaitsee majavalampi.

Risto Sulkava on koulutukseltaan biologi. Yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa tilalla järjestetään monenlaisia luontoharrastuskursseja. Kurssit ovat tyypillisesti viikonlopun mittaisia ja ne sisältävät ohjelman lisäksi täysihoidon. Kurssien sisältö käsittelee lähialueiden kasvi- ja eläinkuntaa.

– Talvella järjestimme jälkikurssin, jolloin etsimme ahman jälkiä. Kesällä aurinkoisella säällä vietämme perhoshetkiä tunnistamalla ja laskemalla niitä. Pilvisinä päivinä ohjelmassa voi olla kasvien tunnistamista, hän kertoo esimerkkeinä luontoharrastuskursseista.

Kurssiaiheiden piiriin kuuluu myös jatkuvan kasvatuksen metsänhoidon mallialue. Käytännön esimerkkejä löytyy tilan omista metsänhoitokohteista, joilla on huomioitu erityisesti riistan ja muun eläimistön tarpeet. Nähtävillä on keinoja, miten säilyttää luontoarvoja tinkimättä taloudellisesta tuotoksesta.

– Jatkuvan kasvatuksen metsänhoidon malli on ollut erityisen suosittu. Kurssilla perehdytään metsätalouden parhaaseen saatavilla olevaan taloudelliseen tuottoon ja samalla tuotettaviin metsän muihin arvoihin.

Lammaspaimenviikkoja, talkoita ja virkistymistä

Luonnon tarkkailun, tunnistamisen ja katselemisen lisäksi yritys tarjoaa myös tietotaitojen kartuttamista käsityötä vaativissa perinnetöissä.

– Talkootyönä olemme keittäneet punamultamaalia, jolla maalasimme yhden tilan lukuisista rakennuksista.

Perinteistä riuku- eli pisteaitaa on tehty talkoilla, samoin lammasaitaa. Paikallinen metsästysseura ja kyläyhdistys ovat olleet mukana rakentamassa lintutornia ja luontopolkua.

Yritystoimintaan kuuluu lammaspaimenviikkojen tarjoaminen matkailijoille. Lammaspaimenlomat kiinnostavat erityisesti lapsiperheitä. Vieraat majoittuvat omassa rakennuksessa tilan pihapiirissä.

– Lammaspaimenen tehtäviin kuuluu veden vienti lampaille ja rapsuttelua riittävästi.

Tilan viisitoista lammasta ovat hyvin seurallisia. Isäntä paljastaa, että niitä on helppo lahjoa vaikkapa horsmaherkuilla.

Yrityksille ja yhdistyksille tila tarjoaa kokoustiloja ja ohjelmallisia virkistyspäiviä.

– Kevätretkiporukoita on ollut. Pihapiirissä on 200 vuotta vanha päärakennus, joka toimii tupakahviona. Siihen mahtuu 20 henkeä.

Tilalla sijaitseva vanha kaupparakennus maalattiin talkoilla perinteisellä punamultamaalilla. Maali myös keitettiiin paikan päällä.
Pirteän pässin lampaat ovat hyvin seurallisia ja tykkäävät rapsuttelusta.

Koronavirus hankaloittaa liiketoimintaa

Alkava kesä on yrityksen toiminnassa jo neljäs. Pirteä Pässi on yksi yritys monien joukossa, jonka liiketoiminta on tauolla koronaviruksen vuoksi.

– Hiljaista on. Kaikki matkailuun liittyvä on tällä hetkellä peruttu. Katsotaan, mikä on tilanne kesäkuussa.

Riston lisäksi yritystoiminnassa on mukana hänen puolisonsa Jaana Sulkava, joka on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen.  

– Maaseutuyrittäjäksi ryhtyminen on antanut uusia ajatuksia maaseudun elinkelpoisuudesta. Kahtiajako on voimakas; maaseutuammatit ovat joko valtavaan tilakokoon pyrkivää maataloutta tai sitten jotain muuta kuin maataloutta. Välimuotoyrityksiin ei ole totuttu, toteaa Risto Sulkava.

Maatilamatkailuyrityksen pyörittämisen lisäksi yrittäjäpariskunta on jatkanut työn tekemistä alkuperäisten ammattiensa mukaisissa asiantuntijatehtävissä.

– Koronan myötä etätyö on tullut kaikille tutummaksi.

Pirteä Pässi Oy on saanut EU:n maaseuturahastosta avustusta Piällysmies ry:n myöntämänä uuden maaseutuyrityksen investointeihin ja perustamiseen. Vireillä on myös hanke yrityksen toiminnan laajentamiseksi.

Lue lisää Pirteä Pässi Oy:n verkkoisvuilta >>

Teksti: Sofia Flygare

Kuvat: Pirteä Pässi Oy

Pirteässä Pässissä saa tietoa sekä villin luonnon että perinteisen maatilan eläimistä. Tilan oma kanala sijaitsee pihapiirissä.

 

 

 

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja