Kaivannon uusi laavu valmistui toukokuussa 2020. Laavu on esteetön.

Norppapolun uusi laavu on hirsiveiston taidonnäyte

Saimaan kaunein kunta Puumala jatkoi samalla linjalla laavutyömaalla. Norppapolulle Kaivannon niemeen valmistui toukokuussa uusi, hulppea laavu, joka voi hyvinkin olla Suomen kaunein. Laavu on tehty hirrestä piiluttamalla. Paikkakunnalta löytyy osaamista hirsirakentamiseen.

– Kaivannon niemen uusi laavu on arkkitehtuuriltaan paikallisen käsityön taidonnäyte, toteaa Puumalan kunnan markkinointipäällikkö Tuula Vainikka.

Kaivannon uusi laavu valmistui toukokuussa 2020. Laavu on esteetön.
Puumalan Norppapolulle on valmistunut uusi hulppea laavu ja tulipaikka keväällä 2020. Kuva: Matti Vainikka.
Kaivannon uusi laavu valmistui toukokuussa 2020.
Norppalaavu on veistetty hirrestä käsityönä. Kuva: Sofia Flygare.

Kiilamainen rakennus koostuu kahdesta osasta. Metsänpuoleisessa osassa sijaitsee puuliiteri. Järven puolella on katettu grillipaikka. Katettua sisäpuolta kiertävät penkit. Keskellä on myös pöytäryhmä istuinpenkkeineen. Tilaa on reilusti isommallekin porukalle. Lisäksi laavun edessä on kattamaton ulkotasanne, jossa on grillipaikka siinäkin. Järven rannassa on vielä kolmaskin grillipaikka, joka on vanhaa perua.

Rakennuksen valmistelutyöt aloitettiin viime syksynä, jolloin kaadettiin puut ja valettiin rakennuksen perustat. Puut saatiin kunnan metsästä.

Rakennuksen suunnittelussa huomioitiin esteettömyys. Rakennuksen toista sivua kiertää luiska, jota pitkin laavun kahdelle nuotiopaikalle on helppo kulkea vaikka lastenrattailla tai pyörätuolilla.

Norppalaavua kiertää luiska, jota pitkin voi liikkua esimerkiksi pyörätuolilla.
Norppalaavun suunnittelussa huomioitiin esteettömyys. Kuva: Sofia Flygare.
Norppalaavun rakennuspiirustukset.
Laavun rakentamiseen saatiin avustusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014 – 2020. Kuva: Sofia Flygare.

Norppapolulla on pituutta 13 kilometriä, mutta sen voi patikoida myös lyhyemmissä pätkissä. Kitulan lenkin pituus on kolme kilometriä, Kaivannon kiepillä on mittaa neljä kilometriä. Kotkatsaaren kierros on pituudeltaan 2,8 kilometriä. Reitti kiertää mäntykankaisissa ja kallioisissa järvenrantamaisemissa ympyrälenkin, jonka varrella on uimapaikkoja, nuotioita, näköalapaikkoja, ankkuripaikkoja ja vessoja.

– Kun reittiä jatkaa Kaivannon laavulta kohti pohjoista, löytyy kävelymatkan päästä uimapaikka. Etelään kuljettaessa viereisen niemen kärjessä on laituri, joten veneelläkin pääsee helposti paikalle.

Norppapolku on rakentunut alueella aikojen saatossa kuljettujen polkujen pohjalta. Reitistä saatiin yhtenäinen kunnostamalla olemassa olevia polkuja, tekemällä uusia polkuja ja pystyttämällä opaskylttejä.

– Luukkolantietä kohti Niinisaarta ajettaessa uuden laavun kohdalla on tällä hetkellä pelkästään kyltti, jossa lukee Kaivanto. Laavu on niin uusi, että opaskylttiä ei ole vielä ehditty tilata.

Uutuudestaan huolimatta laavu on jo saavuttanut suuren suosion.

– Polun varressa oleva laskuri kertoo, että toukokuussa laavulla kävi yli 2000 retkeilijää. Toukokuu 23. päivä oli yli 200 merkintää samana päivänä.

Puumalan reitistöjen investointihankkeelle on myönnetty lähes 140 000 euroa EU:n maaseuturahastosta Veej’jakaja ry:n myöntämänä. Norppapolun lisäksi hankkeessa on monta muutakin kohdetta.

– Norppapolku laavuineen on hieno ja osoittaa, että kansallisella tasolla on mahdollista tehdä ykköskohteita yhdessä toimien, iloitsee Vainikka.

Teksti: Sofia Flygare

Norppapolun opaskyltit kertovat muun muassa reittien pituudet.
Opaskylttejä Norppapolun varrella. Kuva: Sofia Flygare.
Norppapolku sijoittui kolmossijalle Vuoden Retkipaikka 2018 -äänestyksessä.
Puumalassa sijaitseva Norppapolku on yksi Saimaa Geopark -kohteista. Kuva: Matti Vainikka.
Laavulla on monta tulipaikkaa.
Katettuun grillikatokseen mahtuu kerrallaan isompikin porukka eväitä syömään. Kuva: Sofia Flygare.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja