Kesä alkaa Tuukkalan kyläpuodista

Touhukas joukko valmistelee Tuukkalan kylätalolla Hirvensalmella kesäkahvilan ja puodin avajaisia. Avajaispäivänä menossa on mukana yli 600 kylää ympäri Suomen, sillä lauantaina 13.6. vietetään valtakunnallista Avoimet Kylät -päivää. Valtakunnallinen tapahtuma järjestetään tänä vuonna virtuaalisena verkossa.

Tuukkalan kylätalolla vierailijat pääsevät paikan päällä nauttimaan kylätunnelmasta vastapaistettujen muurikkalettujen ja haitarimusiikin siivittämänä. Hellettä on luvassa, joten jäätelökään ei ole hullumpi valinta juhlistamaan kesäkahvilan avajaispäivää.

Tuukkalan kylätalo on aiemmin toiminut kouluna. Koulutoiminta lakkasi 1993. Kolme vuotta myöhemmin kunta lahjoitti vanhan, kunnostusta vaativan koulurakennuksen kylän urheiluseuralle, Tuukkalan Tempaukselle. Aktiiviset kyläläiset käärivät hihat ja ryhtyivät hommiin.

Tuukkalan Tempaus sai EU:n maaseuturahastosta tukea myös matonpesupaikan perustamiseen.

– Ikkunat uusittiin ja kattoa kunnostettiin, ulkoseinät maalattiin. Sittemmin on myös keittiö kunnostettu ja sisätiloja maalattu ja kunnostettu. Kylätalon pihaan perustettiin matonpesupaikka ja hankittiin pyykkikoneita erityisesti kesäasukkaita ajatellen. Pesusta tulevat likavedet menevät kunnan viemäriverkkoon, kertoo Tuukkalan kylä- ja urheiluseura Tempauksen puheenjohtaja Outi Kiesilä.

Vanhan koulun tontti ulottuu kirkasvetisen Suontee-järven rantaan saakka. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämmin kesätuuli liplattelee leppoisasti laineita.

– Meille voi tulla veneellä vaikka Joutsan suunnasta. Leader-tukea on käytetty kylätalon kunnostamisen lisäksi myös laiturin jatko-osan rakentamiseen, joten rantautumaan pääsee helposti.

 

Eija Hasa leipoi korvapuusteja.
Kyläpuotia laitetaan kuntoon lauantain avajaisia varten.

Keittiössä ahkera leipuri ripottelee kanelia kaulitsemansa pullataikinalevyn päälle. Keittiön kunnostamiseen on kuulunut myös keittiön ilmanvaihdon parantaminen ja Metos-paistouunin hankkiminen.

Kahvila ja puoti ovat auki joka päivä elokuun loppuun saakka. Kyläaktiivit saavat kahvilan sekä kesäpuodin pyörittämiseen apukäsiä palkkatuetusta kesätyöntekijästä. Kesäpuodissa on myynnissä lähituottajien tuotteita, perusruokatarvikkeita, juomia ja jäätelöä.

– Kyläkauppa lakkautettiin viisi vuotta sitten. Kylätalolla toimi jo kirpputori, joten meille tuli hullu idea, että voisimme pitää siellä myös kesäpuotia.

Rakennuksessa on kokeiltu majoitustoimintaakin parina kesänä. Kiinteistön ylläpitämiseen ja kunnostamiseen tarvittavien varojen hankkimiseksi kaikki lisätienestimahdollisuudet ovat tervetulleita.

Tuukkalan Tempaus on alun perin 1949 perustettu urheiluseura. Liikuntaan panostetaan edelleenkin, vaikka kylätalon myötä kuvioihin on tullut monenlaista muuta.

– Perustimme sekä matkailijoita että kyläläisiä ajatellen noin kymmenen kilometrin mittaisen luontopolun, jonka varrella on komea, korkea Kalkkeronvuori.

Kunta on osallistunut luontopolun kustannuksiin osittain rahoittamalla opaskyltit luontopolun varteen, mutta polkua kyläläiset ovat hoitaneet omin voimin.

– Viime kesänä tehtiin pienimuotoinen frisbeegolfrata kylältä löytyvän pururadan yhteyteen. Talvisin kylätalolla järjestetään kansalaisopiston jumppa. Sen sijaan urheilukilpailutoiminta on hiipunut, sillä kesäkisoihin alkoi tulla vain kourallinen osallistujia, joiden keski-ikä oli likellä 50+. Etelä-Savon Liikunnan Sporttivaunu on tulossa käymään kylätalolla tänä kesänä, kertoo Kiesilä urheilupuolen tuoreimpia kuulumisia.

Urheilu- ja kyläseura Tuukkalan Tempaus ry on saanut vuosien mittaan Leader-tukea useampaan hankkeeseen EU:n maaseuturahastosta Veej’jakaja ry:n myöntämänä. Hankkeiden avulla on pystytty pitämään koulukiinteistöä kunnossa sekä edistämään siihen liittyviä palveluja. Omarahoitusta hankkeisiin on saatu talkootyön ja palveluiden kautta, joita lähiseudun mökkiläiset ja vakioasukkaat sekä ohikulkijat ovat käyttäneet.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Tuukkalan kylätalon puotiin ja kahvilaan on helppo tulla myös vesireittiä pitkin.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja