Maisemasviitin ovella.

Järvisydän sykkii ympäri vuoden

Järvisydän Rantasalmella on laajentanut toimintaansa voimakkaasti viime vuosina. Järvisydämessä pyöritetään yritystoimintaa useiden eri osakeyhtiöiden voimin. Saimaa Luxury Oy perustettiin kaksi vuotta sitten, jolloin aloitettiin maisemasviittien rakentaminen. Porosalmen rinteeseen on noussut 21 erillismajaa, joissa on täysi hotellihuonevarustus. Sviittien makuuhuoneissa on erikoisuutena lasikatto, jonka läpi voi tiirailla tähtitaivasta.

Asiakaspalautteet kertovat, että maisemasviitit ovat innostaneet vierailijoita kosintaankin.

– Tämä on hyvin intiimi kohde maisemasviitteineen, kylpylöineen ja samppanjaristeilyineen, toteaa Järvisydämen renki Jari Kankkunen. Hän vastaa yrityksen myynnistä ja markkinoinnista.

Näkymä maisemasviitin makuuhuoneesta.
Maisemasviitit ovat pieniä, intiimejä hotellihuoneita, joiden lasikaton läpi voi tiirailla tähtitaivasta.
Maisemasviitin keittiö.
Maisemasviiteissä on myös minikeittiö.
Maisemasviitin kylpyhuone.
Maisemasviitin kylpyhuone.

Hotel & Spa Resort Järvisydämestä on kasvatettu matkailukeskus, joka tarjoaa hotelli- ja villamajoitusta, ravintolapalveluja, kylpyläelämyksiä ja valmisretkipaketteja sekä ulkomaisille että kotimaisille matkailijoille.

– Kylpylä ja saunamaailma valmistuivat vuonna 2017. Sen jälkeen valmistuivat maisemasviitit, kolme House Boat -asuntolaivaa ja ravintolan laajennus. Parhaillaan on rakenteilla uusi keittiö ravintolamaailmalle sekä kolme kotasviittiä.

Investoinnit ovat osa alueella laadittua Saimaa Holiday -strategiaa. Mukana hankkeessa on yhteistyökumppaneita ja yrityksiä. Rahoitusta on haettu eri tahoilta. Etelä-Savon ELY-keskus on myöntänyt Järvisydämelle avustusta EU:n maaseuturahastosta muun muassa maisemasviittien rakentamiseen sekä Järvisydämeen johtavan tien päällystämiseen.

Majoituskapasiteettia on tällä hetkellä noin 400 vuodepaikkaa.

– Kotahotellit valmistuvat tämän vuoden marraskuussa. Niihin tulee 42 vuodepaikka. Majoituskapasiteettia tarvitaan vielä lisää, kysyntä on niin valtavaa.

Maisemasviitit ja asuntolaivat on suunniteltu pariskunnille ja pienille perheille. Kotahotellit ovat moniosaisia rakennuksia, jotka sopivat vaikkapa ystäväperheiden yhteiseen lomailuun. Keskellä rakennusta on kota, joka toimii yhteiskäyttötilana. Kotaa ympäröivissä siivissä on hotellihuoneet 2 – 4 hengelle mukavuuksineen sekä makuuhuoneen lasikattoineen.

Kaikki tilat on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön.

– Asuntolaivoissa on lämpöeristykset, joten niissä voi yöpyä talvellakin. Kesäisin niillä on mahdollista lähteä risteilemään, mikäli on riittävän tyyntä. Kippari tulee meiltä mukaan. Minimiristeilyaika on kolme tuntia.

Jari Kankkunen kylpylän ovella.
Jari Kankkunen kylpylän ovella. Kylpylän lämmittämisessä hyödynnetään aurinkoenergiaa ja maalämpöä.
Yritysvieraita varten käytössä on rauhalliset kokoustilat.
Kokoustilat sijaitsevat päärakennuksessa omassa rauhassaan.
Järvisydämen ravintola on valaistu tunnelmallisesti.
Järvisydämen tunnelmallinen ravintola houkuttelee ruokailemaan ja istumaan iltaa.

Pakettimatkoja alueen tarjontaa hyödyntäen

Noin 40 prosenttia Järvisydämen asiakkaista tulee ulkomailta. Tänä keväänä koronavirus on hankaloittanut ulkomaalaisten matkailijoiden tuloa.

– Saksasta, Sveitsistä, Itävallasta, Australiasta ja Kauko-Idästä on käynyt paljon vierailijoita. He tulevat hakemaan luonnonrauhaa. Heti kun kävelet metsään, on rakentamatonta maisemaa. Aktiviteetteja on tarjolla, meillä on hyvä välineet, on kanootteja, SUP-lautoja ja vesijettejä. Tarjoamme matkailijoille valmiita retkiä luontoon, vesille ja risteilyille.

Haukiveden suuria vesireittejä pitkin pääsee pitkälle. Lähellä sijaitseva Linnansaaren kansallispuisto on suosittu retkikohde. Vesillä liikkuessa saattaa nähdä norpankin.

– Kotimaisia matkailijoita ajatellen olemme rakentaneet esimerkiksi päiväristeilypaketin, johon kuuluu risteily joko Savonlinnasta tai Varkaudesta Järvisydämeen. Päiväretkeläisten ohjelmassa on käynti kylpylässä ja ruokailu. Paluu lähtöpaikkaan tapahtuu bussilla.

Järvisydämeen voi tulla myös vesiteitse.
Järvisydämestä on lyhyt matka Haukivedelle, joka on yksi itäisen Suomen vesireittien valtaväylistä.
House Boats -parkki.
Järvisydämen asuntolaivat parkissa rannassa. Vierasveneiden ja risteilyalusten käyttöön on rakennettu pitkä laituri keskelle poukamaa.
Järvisydän sijaitsee Rantasalmella.
Järvisydämellä on joitakin omia risteilyaluksia, joilla tehdään esimerkiksi norpparisteilyjä ja retkiä Linnansaaren kansallispuistoon.

Idearikasta ja ekologista rakentamista

Rakentamisessa on pyritty ekologisuuteen. Kylpylän lämmittämisessä hyödynnetään aurinkoenergiaa ja maalämpöä. Osa maalämmöstä tulee järven pohjasta. Lämpöenergiaa pyritään kierrättämään muun muassa ottamalla kylpylän tulisijojen lämpö talteen ja hyödyntämällä sitä kylpyläveden lämmittämisessä.

Järvisydämen arkkitehtuuriltaan uniikit rakennukset ovat nähtävyyksiä jo sinällään. Rakennusmateriaaleina on hyödynnetty yli 500 vuotta vanhoja uppotukkeja ja luonnonkiveä.

Hotellin aulaa koristaa vanhan, 1800-luvulta peräisin olevan laivan tervattu kokka.
– Laiva nostettiin rakennuksen sisälle nosturilla rakentamisvaiheessa. Kokka sijoitettiin respan kohdalle, runko jatkuu ravintolan katossa. Idea oli nykyisen omistajan, Markus Heiskasen. Hänellä on savolaista luovuutta ja innovatiivisuutta.

Heiskasen suvulla on ollut Porosalmessa majoitusliiketoimintaa jo kestikievariaikoina. Ruotsin ja Venäjän raja kulki Haukiveden saariston halki. Haukiveden pitkälle johtavilla vesireiteillä liikkui kulkijoita kummaltakin puolelta.

– Niemen takana on Pirunkirkkovuori, jossa on sydämenmuotoinen kivi. Kun Järvisydämen matalaa lahtea ruopattiin veneilijöiden käyttöön paremmin soveltuvaksi, saatiin tuosta kivestä idea rakentaa maa-aineksesta lahden pohjukkaan pieni, sydämenmuotoinen saari. Näin Järvisydän sai nimensä, paljastaa Kankkunen.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Hotellin aula, jossa on koristeena vanha laiva.
Hotellin aulaa koristaa vanha laiva, joka on peräisin 1800-luvulta.
Järvisydämen kylpylä.
Kylpylän aulassa sijaitsee komea, luonnonkivitakka.
Uimareita Järvisydämen kylpylässä.
Järvisydämen kylpylä on avoinna ympäri vuoden. Kylpylän lisäksi alueella on saunamaailma, jossa on kuusi erilaista saunaa.

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja