Rahula Ranch – monialayritys laajensi kuusenkerkkäjuomien valmistukseen

Käsityönä valmistetut kuusenkerkkäjuomat ovat mikkeliläisen Rahula Ranchin uusin aluevalloitus. Yrittäjä Tore Pedersen haki ja sai Leader-tukea uuden liiketoiminnan kehittämiseen keväällä kaksi vuotta sitten. Kesä meni tuotekehittelyn merkeissä ja syksyn tullen liiketoiminta käynnistyi.

– Myönteisen tukipäätöksen saatuani uskalsin lähteä tekemään. Lokakuussa 2018 päästiin myymään joulusesonkia ja siitä lähtien toiminta on ollut ympärivuotista, kertoo Pedersen.

Yrittäjä kertoo, että juomien valmistukseen soveltuvat parhaiten tuoreet kerkät.

– Viime kesänä keruu piti tehdä kolmessa viikossa. Ikääntyessään kerkät kovettuvat ja niiden maku kitkeröityy.

Raaka-aineiden hankkimisen lisäksi aikaa meni juomien tuotekehittelyyn. Testierien valmistaminen vaihtui nopeasti kahden litran kattilasta isompiin eriin. Tuotekehittelyn tuloksena yritys otti tuotantoon kaksi erilaista juomaa.

– Inkivääri-kuusenkerkkäjuoma on päätuote. Viime kesänä valmistettiin myös 500 pulloa raparperi-kuusenkerkkäjuomaa.

”Olkoon kerkkä kanssanne”, toivottaa etiketti.

Asiakkaatkin ovat osallistuneet tuotekehittelyyn. Yrittäjä kertoo, että inkivääri-kuusenkerkkäjuomasta alettiin valmistaa sokeritonta versiota asiakkailta saatujen toiveiden perusteella.

Pedersen on monialayrittäjä. Hän on myös koulutettu hieroja. Villiyrteissä häntä kiinnostaa maun lisäksi niiden terveysvaikutukset.

– Kuusenkerkässä on paljon antioksidantteja sekä A- ja C-vitamiineja. Niitä on käytetty luontaistuotehoitona muun muassa korkean verenpaineen ja tulehdusten hoitoon, näistä ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi tutkittua tietoa niiden hyväksymiseksi viralliseksi terveyshyödyksi. Hengitystievaivoihin siitä on kuitenkin todistettuja hyötyjä.

Kuusenkerkkäsiirapilla on hoidettu yskää. Siitä on todettu olevan hyötyä myös puhujille ja laulajille. Rahula Ranchin juomissa käytetään luomuinkivääriä, joka sekin on terveysvaikutteinen. Inkivääri auttaa tulehduksiin, pahoinvointiin, nivel- ja lihaskipuihin, verenpaineeseen sekä parantaa vastustuskykyä.

Leader-tukea yrittäjä käytti tuotekehittelyn lisäksi markkinointiin ja brändäykseen. Muun muassa uutuusjuomien etikettien suunnittelussa hyödynnettiin Leader-rahaa. Brändin rakentamistoimiin kuuluu myös tuotteiden pakkaus. Juomia varten yritys hankki tyylikkäitä, maitomaisia lasipulloja.

– Leader-tuen saaminen motivoi ja nopeutti toiminnan käynnistämistä. Se pienensi myös riskiä, sillä brändin onnistumisella on oma osuutensa markkinoille mentäessä. Tuella sain panostettua brändin suunnitteluun mainostoimisto Verkkoverstaan kanssa, ja visioni muuttuivat eläviksi.

Lähestyvä kesä tarjoaa yrittäjälle jälleen uusia näköaloja.

– Tuotekehitystyö jatkuu. Kuusenkerkkäsiirapit ovat tulossa jatkuvaan tuotantoon. Myös voikukan ja voikukanjuuren valjastaminen liiketoimintaan kiinnostavat, paljastaa idearikas yrittäjä.

Lisätietoja: rahularanch.fi

Rahula Ranch hyödynsi Manner-Suomen maaseudun kehittämistukea 2014 – 2020 yritystoiminnan laajentamisessa kuusenkerkkäjuomien valmistukseen. Tuen myöntäjänä oli Veej’jakaja ry.

Teksti: Sofia Flygare
Kuvat: Rahula Ranch

Kuusenkerkkäjuomat sopivat nautittavaksi kaikkina vuodenaikoina. Kesällä ne ovat raikkaita janojuomia. Mausteinen inkivääri tuo oman säväyksensä jouluaikaan. Jouluksi yritys tekee myös kuusenkerkkä-inkivääriglögiä.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja