Virtasalmen korsulle johtavat Veej’jakajan rahoittamat pitkospuut

Vaikka kuluva talvi on kinostanut kymmeniä senttejä lunta myös Virtasalmen Noronniemeen, kävelymatka paikalliselle korsulle sujuu vaivattomasti. Jalat eivät uppoa hankeen vaan askel on vakaa, sillä lumikerroksen alla kulkevat lankuista tehdyt pitkospuut.

Veej’jakajan tuella rakennetut pitkospuut johtavat korsulle, joka on suosittu retkeilykohde Virtasalmella.

Pitkospuista käy kiittämän muutama vuosi sitten perustettua Virtasalmi-yhdistystä, joka toimii entisen Virtasalmen kunnan alueella asuvien sekä vapaa-aikaansa viettävien edunvalvojana. Samalla yhdistys pitää huolta Virtasalmen elinvoimaisuudesta järjestämällä tapahtumia ja kehittämällä aluetta eri tavoin.

Noin 600 metrin mittainen pitkospuupolku vie korsulle, jonka sotaveteraanit rakensivat 1990-luvulla Haapajärven rantaan. Virtasalmi-yhdistys on sittemmin huolehtinut korsusta sekä sen yhteydessä olevista nuotiopaikasta, polttopuista ja huussista. Itse korsusta löytyvät penkit, pöytä ja pieni kamiina.

Korsun kamiinan lämmössä on tänäkin talvena yöpynyt useampi seurue.

Veej’jakaja ry rahoitti pitkospuiden rakentamista, mikä tarkoittaa, että korsu ja sen ympäristö ovat kaikkien retkeilijöiden käytettävissä. Läheltä löytyvät muun muassa kivikautinen asuinpaikka sekä Piilukanvuori, jonka laella voi käydä retkeilemässä pitäen samalla majapaikkaa korsulla, tuumii Virtasalmi-yhdistyksen entinen puheenjohtaja Heikki Vihavainen.

–  Se on ollut hyvin suosittu paikka erityisesti korona-aikaan. Korsossa voi yöpyäkin, Vihavainen muistuttaa.

Samaa kertoo korsusta löytyvä vieraskirja: seurueita on käynyt vuoden 2021 puolella kymmenittäin, ja moni on uskaltautunut viettämään yönkin kamiinan ja makuupussin lämmössä.

Pitkospuureitin lisäksi Noronniemessä kulkee polkuja, joita pitkin voi kulkea jokamiehenoikeuksia noudattaen.

Pitkospuut rahoitettiin osin Veej’jakaja ry:n Vire-teemahankkeesta, joka keskittyi pienten harrastus-, ulkoilu- ja virkistyspaikkojen rakentamiseen ja kunnostamiseen. Virtasalmi-yhdistys teki rahoitushakemuksen keväällä 2019, ja saman vuoden syksynä päästiin rakentamaan itse pitkospuita edellisten, huonoon kuntoon pääseiden tilalle. Valmista tuli seuraavana keväänä.

– Aika pieni urakka se oli. Kolmen hengen voimin tehtiin, Vihavainen kertoo vaatimattomasti.

Kuvat ja teksti: Lotta Tuominen

 

Alla Heikki Vihavaisen ottamia kuvia pitkospuiden rakentamisen aikaan. 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja