Vanha maatila sai uuden elämän joogamajatalona

Ainutlaatuinen matkailukohde Naistenveden rannalla tarjoaa rauhaa

Juhis Ranta,  Puumala-lehti 14.7.2021

Joogaa navetassa ja yöpymistä majatalon yläkerrassa, mistä on upea näköala järvelle. Sitä tarjoaa joogamajatalo Metsäsydän. Pariskunta Olli Luukkonen ja Maria Talvitie ovat asettuneet Luukkosten sukutilalle ja remontoineet sen uuteen uskoon. Entisestä navetasta on tullut rauhan tyyssija ja ainutlaatuinen joogastudio; karhusalin paksujen kiviseinien sisässä voi tavoitella joogan syvintä olemusta ja ikkunasta näkee pellon ylitse luonnonläheiseen maisemaan.

Raimo Luukkonen (oik.) sekä tilan isäntäpari Olli Luukkonen ja Maria Talvitie pitävät avajaispuheenvuoroja.

Metsäsydän on ollut jo pari vuotta olemassa ja toimintaa on järjestetty koko ajan. Joogatunnit ovat pyörineet verkkotunteina ja pandemian rajoissa myös livenä, mutta viralliset avajaiset pidettiin vasta nyt kesäkuun lopussa.

Metsäsydän on aloittanut haastavaan aikaan. Keväällä 2020 Luukkosella ja Talvitiellä oli jo selvät suunnitelmat yritykselleen, mutta korona laittoi koko paletin uusiksi.

–Piti sitten miettiä homma vähän uudestaan, mutta se toisaalta antoi myös aikaa hioa ja kehittää konseptia edelleen. Saimme tehdä myös karhusalin kaikessa rauhassa valmiiksi, kertoo Luukkonen.Olli Luukkonen on neljännen polven tilanomistaja. Hänen isänsä, Raimo Luukkonen kertoo avajaisissa tilan historiasta. Raimo Luukkosen isoisä osti tilan vuonna 1900, siitä asti tila on ollut Luukkosten perheen hallussa. Navetta, jossa nyt on joogasali, on otettu käyttöön lokakuussa 1937. Navetan rakentaminen alkoi edellisen vuoden kesällä. Luukkonen kertoo, että paksujen kiviseinien kaikki kivet on saatu paikoilleen ilman koneiden apua. Jokainen kivi on raivattu tilan pelloilta. Nykyinen joogasali on ollut navettana 12 lehmälle ja salin yhteydessä olevissa muissa tiloissa on pidetty sikoja ja lampaita. Tila on tuottanut ruoan perheelle, johon kuului 11 henkeä ja useita sukupolvia.      

–Sen verran annan tälle uusiokäytölle toivotuksia, että kun ennen tämä rakennus piti hengissä ja toimitti ruoan tälle suurelle perheelle, niin tämä pitää teidät hengissä ja hyvissä voimissa nyt ja tulevaisuudessa. Kaikkea hyvää, toivottaa seniori Luukkonen uudelle isäntäparille.

Tila on siirtynyt Olli Luukkoselle vuonna 2004 sukupolven vaihdoksen kautta ja Talvitien kanssa muutto tapahtui vuonna 2018. Luukkonen ja Talvitie ovat molemmat valmistuneet Helsingin yliopistosta Metsätieteiden laitokselta. Yritystoiminnan aloittamisessa painottui kuitenkin tilan puitteet.

–Kun alettiin pohtimaan, että mitä me täällä nyt tekisimme, niin huomasimme, että nämä puitteet ovat oikein hyvät tällaiseen toimintaan. Tässä ei työmatka ole myöskään kovin pitkä, kun itse tässä asutaan, kertoo Luukkonen.

Metsäsydämen idea on henkisen hyvinvoinnin edistäminen metsähyvinvoinnin ja joogan kautta. Majatalotoiminta tulee Luukkosen mukaan siinä sivussa.

Yksi joogasalin tämän kesän ohjaajista on Heidi Akkila, hän on joogannut yli 10 vuotta ja opiskellut viimeisen vuoden joogan opettajaksi. Akkila on Puumalasta kotoisin, hän on käynyt peruskoulun ja lukion Puumalassa. Nykyään hän asuu Helsingissä ja on Puumalan vapaa-ajan asukas. Hän kertoo, että Metsäsydämen miljöö on ihanteellinen joogalle.

–Varsinkin rauhallisempiin tunteihin tämä tuo lisää sitä rauhaa. Tämä on aivan ihanteellinen paikka myös sellaisille pidempiaikaisille joogaretriiteille, Akkila kertoo.

Juuri joogaretriitit ovat yksi paikan suunnitelmista.

–Yksi idea on, että tätä paikkaa vuokrataan joogaohjaajille, jotka voisivat pitää täällä retriittejä. Tulemme varmaan järjestämään myös omia retriittejä, kertoo Talvitie tulevaisuuden suunnitelmista.

Majatalon yläkertaan tulevaan majoitustilaan remontoidaan miellyttäviä huoneita upealla järvinäköalalla palvelemaan joogavieraita. Kesäaikoina Metsäsydän myy myös aittamajoitusta. Majoituksen hintaan kuuluu aamiainen ja joogatunti.

 

 

 

 

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja