Puulan Kävijät ry:n jäseniä lähdössä iltasoutuun 23.6.2020.

Puulan Kävijöiden venevaja valmistui, iltasoudut käyntiin

– Viime viikolla rakennettiin liukukiskot valmiiksi, minkä jälkeen kirkkovene ja kolme kajakkia saatiin venevajaan, hymyilee Sari Ikonen Puulan Kävijät ry:stä.

Puulan Kävijät ry:n uusi venevaja alkaa olla valmis. Vajaa käytetään yhdistyksen kirkkoveneen, kajakkien ja melontavarusteiden säilyttämiseen.

Soma, punaiseksi maalattu, harjakattoinen rakennus sijaitsee Kangasniemellä Luotsitiellä. Vajan naapureina ovat kunnan matonpesupaikka, uimaranta, venelaituri ja veneiden laskupaikka.

Mattojen valustumista odotellessaan pääsee helposti osallistumaan vaikka Puulan Kävijöiden iltasoutuun. Kirkkoveneellä soudetaan tiistai-iltaisin läpi kesän.

Punainen venevaja sijaitsee Kangasniemen taajaman rannassa.
Venevaja sijaitsee Kangasniemen taajaman rannassa.
Puulan Kävijät rakensivat venevajan kirkkoveneelleen.
Liukukiskot valmistuivat juhannusviikolla.
Puulan Kävijöiden uusi venevaja.
Venevajaan mahtuu kirkkoveneen lisäksi kajakkeja ja melontavarusteita.

– Kirkkovene oli alunperin Suur-Savon Sähkön omistama. Yhdistyksen omaksi se saatiin kesällä 2015. Kirkkovene kunnostutettiin sulkavalaisella veneenrakentajalla. Siihen saatiin muun muassa liukupenkit, uudet airot ja lakkaus. Kokkaan hankittiin samana kesänä seuran logot, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Seppälä.

Puulan Kävijät ry perustettiin vuonna 1952. Yhdistys ylläpitää ja edistää melonnan ja soudun harraste- ja retkeilytoimintaa sekä edistää Puulan virkistyskäyttöä. Toiminnan perustana ovat eettiset arvot ja reilu peli.

– Yhdessä oleminen on kirkkovenesoudun parasta antia, toteaa Johan Konttinen.

Kirkkovenettä säilytettiin aiemmin puheenjohtajan kesäpaikan pihassa. Koska veneen kuljettaminen edestakaisin viikoittain oli hankalaa, syntyi ajatus oman venevajan rakentamisesta taajaman rantaan. Vajan rakennushanketta vauhditti osaltaan myös haave omista kajakeista. Yhdistys käytti vuosia paikallisen matkailuyrittäjän melontakalustoa, mutta yrittäjän lopetettua toimintansa alkoi oman kaluston hankkimisen suunnittelu.

– Venevajassa on nyt kolme kajakkia, mutta niitä ollaan hankkimassa lisää, kertoo Ikonen.

Venevajan toiselle seinälle on asennettu telineet, joihin kajakit saadaan kätevästi talteen. Suurimman osan tilasta haukkaa pitkä kirkkovene. Vajassa on ovet molemmissa päädyissä, mikä helpottaa välineistön siirtelyä ja antaa valoa tilaan.

Vajan tontti vuokrattiin Kangasniemen kunnalta pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Venevajan rakentaminen alkoi syksyllä 2018 maanrakennustöillä. Keväällä 2019 valettiin perustukset. Viime kesä ja syksy käytettiin rakentamiseen.

– Tänä keväänä ja kesänä on tehty sisustustöitä, asennettiin vesikourut ja syöksytorvet sekä rakennettiin liukukiskot. Lisäksi vaja maalattiin toiseen kertaan.

Puulan Kävijät iltasouturetkellä.
Puulan Kävijät iltasouturetkellä Puulalla. Kirkkoveneeseen mahtuu kerrallaan neljätoista soutajaa plus perämies. Kuva: Puulan Kävijät.

Virkistyssoutuja järjestetään tilauksesta

Tiistai-iltasoutujen lisäksi Puulan Kävijät tekevät souturetkiä. Suomen Melonta- ja Soutuliiton muiden jäsenseurojen kanssa on tehty melontaretkiä puolin ja toisin. Virkistyssoutua järjestetään myös tilauksesta. Venevaja mahdollistaa kaluston vaivattoman käyttöönoton kesämatkailijoita tai vaikkapa koulujen liikuntatunteja ajatellen.

– Partiolaiset ovat kokeilleet kirkkoveneellä soutamista. Airot ovat raskaat, joten laji sopii parhaiten nuorille, jotka ovat jo yläkoulu- tai lukioikäisiä. Soutaminen ei ole ihan pienimpien laji.

Venevajan rakentamiseen yhdistys sai avustusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014 – 2020 Veej’jakaja ry:n myöntämänä.

– Talkootöitä on ollut enemmän kuin arveltiin. Onhan tässä ollut monta vaihetta. Nyt saa huokaista helpotuksesta ja lähteä hyvillä mielin vesille.

Vajalle onkin jo kokoontunut joukko innokkaita soutajia. Kesän ensimmäistä souturetkeä vauhdittaa juhannuksen jälkeinen hurja helle. Soutajajoukko lähtee matkaan perämiehen lähtökäskystä ja punaisten johtoairojen tahtiin kohti sinisenä siintävää Puulaa.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Lisätietoja kesän souturetkistä löytyy Puulan Kävijöiden verkkosivuilta: http://www.puulankavijat.fi/

Hyppää videon matkassa Puulan Kävijöiden kirkkoveneeseen. Souturetki alkaa 8 minuutin kohdalla: https://www.youtube.com/watch?v=nto1pWy5KXA

Puulan Kävijöiden iltasoudut alkoivat heti, kun venevajan valmistuttua.
Kesän ensimmäiseen iltasoutuun kirkkoveneellä lähdössä: Johan Konttinen (vas.), Reijo Hokkanen, Tom Karlsson, Jorma Seppälä, Sari Ikonen, Elsa Takala, Pirkko Pennala, Päivi Puukari ja Sirpa Malinen.
Kirkkovene on saanut uuden lakan pintaansa ja liukupenkit sisuksiinsa.
Kirkkoveneeseen on asennettu liukupenkit, joiden ansiosta soutuun saa voimaa jaloista ja keskivartalosta.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja