Ryhälän talolla pidetään maaseutuparlamenttia 28.-30.9.2021

Maamiesseuran taloa on kunnostettu Leader-rahalla

Tiina Judén,   Puumala-lehti 22.9.2021

Ryhälän maamiesseuran taloa on siivottu katosta lattiaan talkoilla. Kunnostustöitä on tehty myös odotellen ensi viikolla pidettävää valtakunnallista maaseutuparlamenttiä. Tapahtuma järjestetään yhdessä kunnan ja Ryhälän maa- ja kotitalousseuran kanssa.

Paneeliin tulevat keskustelemaan keskiviikkona 29. syyskuuta klo 16-19 kunnanjohtaja Niina Kuuvan lisäksi kunnanvaltuutettuja, kyläläisiä ja MTK:n paikallinen edustaja. Mukana on myös muuttoagentti Seija Paksu sekä erityisasiantuntija Laura Jänis Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Talolla on avoimet ovet tiistaista torstaihin 28.-30.9.2021 klo 9-16. Valtakunnallisen tilaisuuden etäohjelmaa voi seurata verkosta tai Ryhälän talon etäkatsomosta. Monipaikkaista ohjelmaa järjestetään eri puolelta Suomea.

Pop up -etätyöpisteeseen voi tulla tekemään myös omia töitään. Keskiviikkona Ryhälän talon tapahtumasta saatetaan lähettää terveisiä suorassa lähetyksessä ympäri Suomea. Mutta miksi juuri Puumalasta? -Laura on meidän tytär ja hän innosti meitä järjestämään tapahtuman tänne. Hän on järjestänyt myös Sodankylän elokuvajuhlat goes to Puumala -tapahtuman sekä pilatestapahtuman vuosi sitten, sanoo Seija Jänis.

Maaseutupolitiikassa on alettu puhua älykkäästä sopeutumisesta. Hyvää elämää ja hyvinvointia voi olla myös ilman jatkuvaa kasvua. Maaseutuparlamentissa pohditaan siis, miten luoda hyvinvointia vähemmillä resursseilla. Tapahtumassa puhutaan myös hiiliviisaasta maaseudusta. Ryhälän tilaisuudessa kuullaan myös vapaa-ajanasukkaille tehdyn kyselyn tuloksia. Ohjelmassa on vapaata seurustelua, musiikkia ja mahdollisuuksien mukaan myös tanssia.

Ryhälän maamiesseuran talo on saanut Leader-rahoitusta Veej´jakaja ry:ltä kunnostettaviin asianmukaisiin esteettömiin wc-tiloihin ja jätejärjestelmän uudistamiseen sekä imeytyskentän tekemiseen. Kunnostustöiden kustannusarvion ollessa 19 000 euroa, Leader-rahaa voi saada 50 prosenttia, mutta se riippuu toteutuneista kuluista.

Seija ja Pasi Jänis ovat Ryhälän maamiesseuran talon veturit. Kuvassa he kurkistavat uusiin remontoituihin WC-tiloihin.

-Haimme ensin tukea Kotiseutuliitolta, mutta emme saaneet. Sitten käännyimme Leaderin puoleen, sanoo Ryhälän maa- ja kotitalousseuran puheenjohtaja Pasi Jänis. Pasi Jänis on toiminut Ryhälän maa- ja kotitalousseuran puheenjohtajana jo 20 vuotta. Jänistä ennen puheen- johtajana toimi Martti Miettinen, jonka aikana taloa remontoitiin 80-luvulla rakentaen sinne keittiö ja uusimalla toinen puoli ikkunoista.

Merkittävä osa kustannusarviosta voitiin kattaa talkootyöllä. Talkootyötä tulikin yli 500 tuntia. Talkoolaisia oli kymmenkunta ja mukana oli seuran jäseniä, kyläläisiä, Torikonsalon Erän ja Hamulan hirviseurueen jäseniä.

Ryhälän sali, joka toimii myös juhlapaikkana. Vanha lattia haluttiin säilyttää alkuperäisenä, sanoo talon puuha- ja käsityönainen Seija Jänis.

-Myös viemäristö tarkistettiin ja salin lattia tuettiin alta päin. Vanha lattia haluttiin kuitenkin säilyttää alkuperäisenä, sanoo talon puuha- ja käsityönainen Seija Jänis.

-Pitkällä aikajänteellä olemme kun[1]nostaneet nyt toisen puolen ikkunoita talkoovoimin, mutta se ei liity tähän Leader-hankkeeseen. Täällä pidettiin myös kansalaisopiston ikkunan kunnostuskurssi kolme vuotta sitten, sanoo Seija Jänis

Myös ikkunoissa riippuvat puna- ruutuiset verhot on kudottu juhla- salissa pidetyssä kansalaisopiston kudontapiirissä 90-luvulla. Talolla kokoontuu edelleen käsityöryhmä tiistaiaamupäivisin.

-Minulle tämä talo on sydämenasia ja vaalin mielelläni perinteitä.
 Pasi Jänis

Lähinnä tätä käytetään kokouksiin ja laulu- ja lettuiltoihin, sanoo Pasi Jänis. Talo toimii myös juhlapaikkana ja metsästysseurueiden koirakokeiden komentopaikkana sekä Hamulan hirviseurueen kokoontumispaikkana ja peijaispaikkana. Ryhälän maa- ja kotitalousseura toivottaa yhdessä Puumalan kunnan kanssa kaikki tervetulleiksi tutus- tumaan Ryhälän taloon, tapaamaan toisiaan ja kuulemaan maaseutuasiaa.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja