Karvilan Panimon valttina korpimaiden puhtaus
Olutsammiot pulputtavat kullankeltaista lageria Karvilan Panimon tuotantotiloissa Enonkoskella. Aikaa sitten käytöstä poistunut navettarakennus on yllättäen saanut uuden elämän. Tilat on remontoitu moderniksi ja valoisaksi pienpanimoksi. Pihapiiriä vartioi ikivanha, valtavaksi kasvanut kuusi, jonka kuva on painettu panimossa pullotettujen juomien etiketteihinkin.
– Se on ihmekuusi, kallellaan kuin Pisan torni, silti sinnikkäästi pystyssä, kertoi Karvilan Panimon toimitusjohtaja Jouni Purontaus lapsuutensa pihapiiristä.
Karvilan Panimo käynnisti toimintansa kesäkuussa 2019. Nuorten miesten olutharrastus synnytti yritysidean olutpanimon perustamisesta Enonkoskelle.
– Veljenpoikani Ville Purontaus ja hänen kaverinsa Anttipekka Ny ovat innokkaita olutharrastajia. Vuosikausia olin miettinyt, miten voisin hyödyntää loma- ja metsätalouskäytössä ollutta maatilaani Enonkoskella. Rakennukset olivat tyhjillään ja se suretti minua. Pojilta tuli yritykseen osaaminen, minulta tilat ja pääoma.
Tuotantotilojen alkuremonttiin yritys sai Leader-tukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020. Panimon lupahakemukset laitettiin liikkeelle tammikuussa. Uuden yrityksen tuotantotavoitteeksi asetettiin 5000 pullollista kuukausittain.
– Lupia piti odotella viisi kuukautta. Viime kesän sesonkiin pääsimme mukaan jälkijunassa.
Syksyn aikana kysyntä oli kasvanut siten, että lisäinvestointeja tarvittiin. Joulukuussa yritykseen tilattiin uusi pullotuskone. Sen avulla tuotantomäärä voidaan nostaa 17 000 pulloon kuukaudessa. Purontaus totesi yrityksen alkutaipaleen olleen odotettua parempi.
Valittu tuotantostrategia vaikuttaa toimivalta.
– Oluen juojista 95 prosenttia suosii lageria. Pienpanimot pyrkivät valmistamaan erikoisoluita jäljelle jäävälle viiden prosentin käyttäjäkunnalle. Meidän liikeideanamme on toimia siinä ympäristössä, jossa valtaosa asiakkaista on. Tuotamme lager- ja pale ale -oluita, joiden tuotannossa tähtäämme hyvään ja syvään makuun.
Enonkoski kuuluu Saimaan vesistöalueeseen. Puhdas vesi on yksi olutpanimon valttikorteista.
– Enonkosken pohjavesialuetta pidetään parhaimpana vesistöjen puhtauden ja raikkauden kannalta. Täällä on muutoinkin puhdasta luontoa joka puolella.
Olutta valmistetaan kaikin tavoin oluen maku- ja laatuelämyksiä silmällä pitäen. Tuotantoprosessissa oluen suodattamattomuus nostaa maun esille voimallisemmin kuin jos olut suodatettaisiin. Käytetyt raaka-aineet ovat tärkeitä.
– Maku on se tärkein juttu. Tässä on sama kuin ruoanlaitossakin: raaka-aineiden on oltava hyviä. Teemme premium-olutta ihmisille, jotka arvostavat makua ja laatua.
Enonkoskelaiset ovat olleet ilahtuneita uuden yrityksen perustamisesta. Tuotannosta ylijäävä mäski kierrätetään. Se menee mullikarjan rehuksi lähitilalle. Perustajiensa lisäksi yritys on työllistänyt yhden kokopäiväisen, paikkakuntalaisen työntekijän.
– Näkisin tästä olevan nuorille kavereille hyötyä, karttuu business-osaamista, totesi Purontaus.
Mikä parasta, Toivolan maatila on saatu jälleen herätettyä henkiin ja tilat tuotantokäyttöön.
– Pihakuusestamme mallia saaden olemme ottaneet vankan etunojan hyvän oluen maun puolesta.
Teksti ja kuvat: Sofia Flygare
Klikkaa linkistä ja kurkista videolta, mitä Karvilan Panimossa tapahtuu!