Maitolaituri Kahvila&Puodista koko kylän olohuone

Yrittäjänaiset Sanna Ratia ja Kati Laukkanen toteuttivat unelmansa ja perustivat Enonkosken keskustaan kahvilan keväällä 2018. Kahvila sai nimekseen Maitolaituri Kahvila&Puoti.

– Maitolaituri oli entisaikojen tapaamispaikka, siitä juontuu kahvilamme nimi, kertoi Sanna.

Yrittäjät hakivat Leader-tukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 yrityksen perustamiskuluihin.

– Leader-tuki toi helpotusta remonttikuluihin sekä keittiö- ja kylmäkalustehankintoihin.

Maitolaiturin myyntitiskin takana Paula Bäck, Sanna Ratia ja Saija Mustonen.

Puolessatoista vuodessa toiminta on laajentunut kahvilasta ravintolapalveluihin. Myyntitiski sijaitsee keskellä avaraa ravintolasalia toimien tilanjakajana. Peremmällä ravintolasalissa, myyntitiskin takana on tila, joka on suunniteltu erityisesti pikkuväen tarpeita ajatellen. Takaosan kahvilapöydistä on näköyhteys lasten leikkihuoneeseen.

– Perhekerho kokoontuu täällä kerran viikossa. Se on hetki, jolloin lapset voivat touhuta keskenään ja aikuiset tavata toisiaan. Kahvila on tuonut hyvän lisän paikkakunnan palveluihin, kertoi tyttäriensä kanssa kahvilassa piipahtamassa ollut Kristiina Östring.

Kristiina Östring tyttäriensä Sylvin (sylissä), Nellan ja Elsan (oik.) kanssa Maitolaituri Kahvila&Puodin leikkihuoneessa.

Valtaosa Maitolaiturin 150 asiakaspaikasta sijaitsee ravintolasalin etuosassa. Pöytäliinat ja -koristeet tuovat kotoisaa tunnelmaa lounastajille ja kahvittelijoille.

– Ruoat ja leivät tehdään alusta alkaen itse. Aitoja makuja kuten kermaa käytetään, hymyili Sanna.

Sohvaryhmässä voi uppoutua vaikkapa päivän sanomalehtien lukemiseen.

– Olemme joka päivä auki. Yrittäjänä töitä saa tehdä, mutta mukavaa on ollut.

Yrittäjänaisten lisäksi kahvilaan on palkattu yksi vakituinen työntekijä. Tarpeen mukaan lisätyöntekijöitä on ollut 2–7. Kahvilan tilat soveltuvat sekä pienten että isojen tapahtumien järjestämiseen olipa kyseessä perhejuhlat, hautajaiset, yhdistys- tai yritystapahtumat. Maitolaituri tarjoaa myös catering-palveluja.

– Meillä on tarjottavana palvelun koko kirjo. Tilausta tällaiselle on selvästi ollut. Uusia ideoita toteutetaan pikkuhiljaa. Karaoke-iltoja järjestetään. Joulukuun 17. päivä vietämme kaikille avointa piparipäivää, jolloin leivotaan yhdessä piparkakkuja. Naisten hyvinvointi-ilta on ohjelmassa. Nestori-toiminnan apuvälinekerho kokoontuu kahvilassa, kuvaili Sanna toiminnan monimuotoisuutta.

Ideat lentävät keittiön puolellakin ruokalistoja ja kahvilatuotteita kehiteltäessä. Kahvilan omaa tuotantoa on muun muassa suosittu kahvimaku piparilatte.

Maitolaiturin tiloissa toimii ravintolapalvelujen lisäksi puoti. Myynnissä on paikallisia herkkuja kuten hunajaa ja kalatuotteita, monenlaisia käsitöitä sekä lampaantaljoja.

– Yhteistyön merkitys on todella tärkeä. Meidät on otettu hyvin vastaan, iloitsi Sanna.

Joulukuun 17. päivä kahvilassa vietetään kaikille avointa piparipäivää, jolloin leivotaan yhdessä piparkakkuja.
Puodin puolelta löytyy paikallisten yrittäjien valmistamia tuotteita, jotka soveltuvat yhtä lailla viemisiksi kyläreissuille kuin kotiinkin.

 
Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Lisää:  https://www.enonkoskenlaiturila.fi/

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja