Paltasen Autourheilukeskus SM-kisakuntoon

Musta-valkea ruutulippu heilahtaa jokamiehenluokan SM-kilpailujen maaliintulon merkiksi Paltasen Autourheilukeskuksen moottoriradalla seuraavan kerran kesällä 2021. Paltasen radalta voi suunnata maailmalle kuten ovat tehneet muun muassa Jari Ketomaa ja Esapekka Lappi.

Tämän vuoden elokuuhun kaavaillut Jokamiehenluokan nuorten, naisten ja EVK-luokkien suomenmestaruuskilpailut siirtyivät koronaviruksen vuoksi vuodella eteenpäin.

Pieksämäen Urheiluautoilijat ry:n jäsenet ovat tehneet Paltasen Autourheilukeskuksessa kunnostus- ja muutostöitä, joilla radat on saatu vastaamaan tämän päivän autourheilun vaatimuksia. Ratojen linjoja muutettiin, niitä pohjattiin sekä pinnoitettiin.

Alueen rakennuksista torni, toimitsijatilat, varasto sekä koulutustila kunnostettiin sekä laajennettiin. Alueelle hankittiin junanvaunu, josta tehtiin varasto. Kunnostukseen yhdistys haki Leader-avustusta EU:n maaseutuohjelmasta Veej’jakaja ry:ltä.

– Rata soveltuu nyt SM-tason kilpailutoimintaan ja täyttää siihen tarvittavat vaatimukset. Paltasen radalta voi suunnata maailmalle kuten ovat tehneet muun muassa Jari Ketomaa ja Esapekka Lappi, iloitsee Pieksämäen Urheiluautoilijoiden sihteeri Mervi Lintunen.

Edellisen kerran Paltasella ajettiin Jokamiesluokan SM-kisat vuonna 2002. Sen jälkeen useat määräykset ovat muuttuneet.

– Talkootyötunteja tehtiin tuplamäärä siihen nähden, mitä Leader-avustuksen saamiseen vaadittiin.

Paltasen Autourheilukeskuksen uusittu rata-alue ilmasta kuvattuna. Jokamiehenluokan rata uloimpana. Karting-rata sijaitsee alueen keskellä.

Jokamiesluokan lisäksi Paltasella ajetaan kartingia ja off-roadia.

– Lapset ja nuoret ovat erityisen innostuneita kartingista. Jo 10-vuotiaasta eteenpäin voi lähteä mukaan kilpailutoimintaan. Ajoharjoittelun voi aloittaa noin viisivuotiaana.

Nuoret pääsevät myös rassaamaan autoja.

– Autourheilu ei ole pelkkää ajamista. Laji kehittää myös teknistä osaamista ja autojen korjaustaitoja. Lisäksi harrastus aktivoi yhteisöä ja edistää kumppanuuksien sekä uusien yhteistyökuvioiden syntymistä, kertoo Lintunen.

Harrastus on ympärivuotinen. Talvisin urheiluautoilijoilla on käytössä jäärata.

– Jäärata saadaan siten, että maaradan pinta jäädytetään.

Yhdistykseen kuuluu noin 200 eri-ikäistä jäsentä.

– Mummoja ja ukkeja on mukana huoltojoukoissa sekä katsomossa. Tämä on koko perheen harrastus.

Lisätietoja Paltasen Autourheilukeskuksesta >>

Teksti: Sofia Flygare
Kuvat: Paltasen Autourheilukeskus

Talvisin on käytössä jäärata, joka saadaan aikaiseksi jäädyttämällä maaradan pinta.

 

 

 

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja