Golf kurottaa koko kansan lajiksi

Golfkentät ovat talven jäljiltä virkoamassa uuteen pelikauteen. Järvi-Suomen golfkentistä Kartanogolf Joroisista ja Rantasalmi Golf Rantasalmelta aukeavat lähiaikoina tilanteen niin salliessa.

– Lumi on sulamassa ja pelaamaan pääsee heti, kunhan kentät ovat ehtineet kuivua ja lämpötilat eivät laske pakkasen puolelle, toteaa markkinointikoordinaattori Essi Pajunen.

Kerigolf Savonlinnasta tulee aukaisemaan kenttänsä noin toukokuun puolivälissä.

Koronavirusepidemia tuo rajoitteita golfkenttien normaaliin toimintaan.

– Golfliiton suositusten mukaan pelaamaan lähdetään kahden henkilön ryhmissä, samassa taloudessa asuvien kanssa. Vuokrattavat bägikärryt on poistettu käytöstä eli jokaisella pitää olla oma kärry mukana. Rangella ja pelatessa pidetään kahden metrin turvaväli. Lippua ei nosteta putatessa.

Golfkurssilaisia Rantasalmi Golfissa.

Elinvoimaa Järvi-Suomen golfkentille -hanke

Kaikki kolme golfkenttää ovat mukana Elinvoimaa Järvi-Suomen golfkentille -hankkeessa, joka on yleishyödyllinen kehittämishanke. Hankkeelle on myönnetty tukea maaseuturahastosta Rajupusu Leader ry:n ja Piällysmies ry:n myöntäminä.

– Yhteistyö on koettu hyväksi. Kenttien keskinäisen kilpailuasetelman poistaa se, että golfin harrastajat käyvät pelaamassa kaikilla kolmella kentällä.

Hanke käynnistyi viime vuoden maaliskuussa. Alun perin hankkeen oli tarkoitus kestää vuoden 2020 loppuun saakka, mutta koronaviruksen jarruttaessa suunniteltuja toimenpiteitä hankkeeseen pyritään hakemaan jatkoaikaa.

– Hankkeen tavoitteena on jäsenmäärän kasvattaminen, uusien harrastajien saaminen lajin pariin ja golfseurojen säilyttäminen elinvoimaisina.

Nuoria kaivataan lisää lajin pariin. Kuvassa Kartanogolfin alkeiskurssilaisia.

Golf on liikuntalaji, joka sopii nuorille, keski-ikäisille ja ikääntyneille

Golfliiton vuosittainen tutkimus paljastaa, että golfharrastajien määrä on aiempien kasvuvuosien jälkeen pysähtynyt paikoilleen. Itä-Suomessa golfseurojen jäsenten keski-ikä on nousussa. Taivaanrannassa häämöttää jäsenkato, mikäli asialle ei tehdä jotain.

– Tavoitteena on saada uusia harrastajia kaikista ikäluokista. Golf on seurapeli ja liikuntalaji, joka soveltuu pelattavaksi yhtä lailla kaveriporukassa kuin perhekunnittainkin.

– Junioreita pitäisi saada mukaan. Hankkeen tiimoilta olemme käyneet muun muassa kouluissa liikuntakerhotunneilla esittelemässä lajia.

Jo noin kuusivuotias voi tulla lajin pariin.

– Kaikenikäisille aloittelijoille järjestetään Green Card -kursseja, joiden aikana golfin tekniikka, säännöt ja kenttäkäyttäytyminen tulevat tutuksi. Tämän kevään osalta alkeiskurssien aloittamista on jouduttu viivästyttämään. Kesää kohti mentäessä alkeiskursseja pyritään järjestämään viranomaisohjeita noudattaen ja soveltaen.

Golfkurssilaiset harjoittelevat puttausta Kerigolfissa.

Some ja tapahtumat jäsenhankintakanavina

Laaja kurssitoiminta on ollut yksi keino uusien jäsenien hankkimiseksi.

– Somessa olemme mainostaneet kaverikursseja, jotka on suunnattu jo ennestään tutuille ryhmille kuten työporukoille, ystäville ja perheille. Näille kursseille tullessa kynnys on matalampi, koska kanssapelaajat ovat entuudestaan tuttuja.

Digitaalisen ympäristön lisäksi hankkeessa on jalkauduttu tekemään jäsenhankintaa messuille, toreille ja kesätapahtumiin. Vakituisten asukkaiden ohella kesäasukkaat ovat myös kohderyhmänä.

Ylipäätään hankkeen tavoitteena on viestin välittäminen golfista lajina, joka sopii kaikille. Lajissa yhdistyvät ulkoilu ja pitkäkestoinen, matalasykkeinen liikunta, joka kehittää keskittymis- ja koordinaatiokykyä. Kärsivällisyyttäkin laji kehittää.

Pajunen muistuttaa, että golf on sosiaalinen laji, johon kuuluu paljon muutakin kuin pelaaminen. Jälkipeli klubiravintolassa on oleellinen osa pelin viehätystä.

– Klubiravintolat ovat oivallisia paikkoja kokoontumisiin ja lounastapaamisiin, vaikka ei pelaisikaan. Klubitilat aukeavat yleisölle, kunhan vain ensin olemme palanneet normaaliin elämänrytmiin, toteaa Pajunen.

Teksti: Sofia Flygare

Kuvat ja lisätiedot: Kartanogolf, Rantasalmi Golf, Kerigolf.

Kartanogolfin klubitalo.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja