Vanhan Sahan voimalarakennus.

Saharakennuksesta kunnostetaan Wanhan Sahan Kulttuuriklubille tapahtuma-areena

Punatiilinen vanhan sahan tiilipiippu kohoaa yli neljänkymmenen metrin korkeuteen kohti kesäisellä taivaalla seilaavia kumpupilviä. Piipun juuressa sijaitsee tyhjilleen jäänyt saharakennus, jolle on suunnitteilla uudenlaista käyttöä. Ryhmä aktiivisia haukivuorelaisia perusti kaksi vuotta sitten Tiilipiippu ry:n, jonka toiminnan tarkoituksena on Haukivuoren kulttuuri- ja tapahtumatoiminnan kehittäminen.

Tiilipiippu oli osa vanhan sahan voimalaa.
Vanhan sahan tiilipiipulla on korkeutta yli 40 metriä.
Sanna Saloviin on haukivuorelainen aktiivi, joka on mukana myös Tiilipiippu ry:ssä.
Sanna Saloviin on yksi Tiilipiippu ry:n jäsenistä. Hän toimii myös teatteri Henkireiän ohjaajana sekä kauppiaana erikoistavarakauppa Wanhassa Osulassa ja kahvila Rustiikissa Haukivuorella.

– Idea lähti alun perin ajatuksesta, että satamaan suunniteltaisiin uusi tapahtumarakennus, valottaa Tiilipiippu ry:n taloudenhoitaja Jukka Niilo-Rämä hankkeen taustoja.

Haukivuoren satama-aluetta on kehitetty vuosikymmenien varrella muun muassa rakentamalla kesäkioski, matonpesupaikka, kunnostamalla uimarantaa ja rakentamalla veneilijöiden käyttöön sekä laituri että veneiden vesillelaskupaikka.

Niilo-Rämä kertoo, että ideoinnin yhteydessä hänen mieleensä tuli vuonna 2005 toimintansa lopettanut hulppean kokoinen saharakennus, joka sijaitsee kävelymatkan päässä sekä Haukivuoren satamasta että taajaman keskuksesta. Sahalaitos päätettiin hankkia yhdistyksen omistukseen ja saneerata Wanhan Sahan Kulttuuriklubi -nimiseksi tapahtuma-areenaksi.

– Tapahtumapaikaksi soveltuvassa vanhassa saharakennuksessa on 640 m2. Lisäksi vanha voimala tiilipiipuineen on kooltaan 250 m2. Lupia haettiin 500:n hengen tilaisuuksien järjestämiseen, mutta saatiin 250:lle.

Kunnostustöiden oli tarkoitus alkaa tänä keväänä, mutta koronaviruksen vuoksi hankkeen aloitusta lykättiin vuodella. Hanke on saanut rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahastosta 2014 – 2020 Veej’jakaja ry:n myöntämänä.

– Kunnostustyöt aloitetaan ensi keväänä. Palkkaamme yhden kirvesmiehen töihin. Lisäksi yhdistyksen jäsenet tekevät kunnostusta siten, mitenkä kerkeävät.

Osa saharakennuksesta on lautapeitteistä, osa tiilipinnalla. Sahatoiminnan jäljeltä rakennuksessa on kolme eri kerrosta. Kunnostuksessa vahvistetaan kantavia rakenteita, kiinnitetään uusia sähköjohtoja ja -rasioita sekä vesi- ja viemäriputkia. Ympäristö raivataan, rakennetaan aitoja ja lisätään rakennuksen turvallisuutta muun muassa valaistuksella.

Toiminnan kannalta tarpeellisia rakenteita lisätään. Yhdistyksen jäsenet ovat jo suunnitelleet sijainnit nousevalle katsomolle ja kahviolle.

Tapahtumia tullaan järjestämään kesäsesongin aikaan noin toukokuusta syyskuulle. Talvisin rakennus on kylmillään.

– Ensi kesää ajatellen kesäteatteri on jo varma. Teatteri Henkireikä on tulossa esiintyjäksi. Lisäksi voisi olla pienimuotoisia konsertteja.

Tilassa on mahdollista järjestää monenlaista toimintaa kuten myyjäisiä, messuja, taidenäyttelyjä ja tanssia. Wanhan Sahan Kulttuuriklubin markkinointiin yhdistys on perustamassa muun muassa verkkosivuja.

– Pienellä paikkakunnalla pitää olla talkoohenkeä, jotta saa asioita tapahtumaan, toteaa Niilo-Rämä.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Tiilipiippu ry rakentaa Wanhan Sahan Kulttuuriklubia.
Wanhan Sahan Kulttuuriklubin tapahtuma-areena tulee sijaitsemaan tiilipiipun juurella olevassa rakennuksessa.
Teatteri Hevosenkenkä järjestää esityksiä Wanhan Sahan Kulttuuriklubilla, kunhan remontti on valmis.
Teatteri- ja konserttiesityksiä varten rakennetaan nouseva katsomo tähän osaan rakennusta.
Kahviolle on varattu oma tilansa rakennuksesta.
Kahviotilat sijoitetaan rakennuksen toiseen päähän.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja