Vauhdin hurmaa riksan kyydissä.

Vauhdin tarjoaa Mäntyharjun Reissupolku

Mäntyharjun Reissupolku hankki kolmisen vuotta sitten kaksi riksaa, joilla ulkoilutetaan paikkakunnan palvelukotien vanhuksia ja liikuntarajoitteisia. Riksareissuista vastaa yhdistyksen aktiivijäsen Tuomo Niiranen.

– Teen riksalla noin 10 – 15 kilometrin mittaisia reissuja yleensä kaksi kertaa viikossa. Riksa on ollut hyvin suosittu. Palvelutalojen asukkaat oikein odottavat näitä reissuja. Esimerkiksi Vanhainkoti Ruskahovissa on kaksi rouvaa, jotka ovat aina valmiina reissuun, kertoo Niiranen.

Vanhainkoti Ruskahovin lisäksi riksakyytiä tarjotaan Palvelutalo Mäntypuiston ja Lehtolan Palvelutalon asukkaille.

Riksa-kyytiä mäntyharjulaisella palvelutalolla.
Tuomo Niiranen polkee riksaa. Asiakkaana on Teuvo Mikkonen.

Niiranen kuvailee, että riksalla liikutaan luontopoluilla, mutta toisinaan myös kahveilla ja kulttuuririennoissa.

– Erilaisia lenkkejä tehdään. Pitkospuita pitkin riksalla pääsee luontokirkkoonkin. Teatterissa ja markkinoilla on käyty. Mäntyharjun keskustassa on kahvio, johon pääsee suoraan sisään riksalla. Myös synttärikierros on järjestetty.

Riksa laajentaa liikuntarajoitteisten elinpiiriä ja mahdollistaa pääsyn moniin harrastuksiin. Niiraselle itselleen riksakyytien tarjoaminen tuo sekä liikuntaa että sosiaalisuutta. Hän muutti Helsingistä Mäntyharjulle kaksi vuotta sitten jäätyään eläkkeelle kuljetuspuolen tehtävistä. Monenlainen vapaaehtoistoiminta uudella asuinpaikkakunnalla on ollut antoisaa ja tutustuttanut sekä seutuun että ihmisiin.

– Kävin vapaaehtoisena avustamassa sotainvalideja yli kaksikymmentä vuotta Espoossa. Auttaminen on harrastus, joka tuo hyvää mieltä.

Mäntyharjun Reissupolku on yksi yli 80:sta Suomen Ladun paikallisyhdistyksestä. Riksojen hankkiminen lähti liikkeelle Pyöräliiton valtakunnallisesta Pyörällä kaiken ikää -kampanjasta. Yhdistys sai rahoitusta riksojen hankintaan Vee’jakaja ry:n myöntämänä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014 – 2020.

– Riksojen kappalehinta oli 7000 euroa. Ostimme nämä käytettyinä. Paikallisesta pyöräliikkeestä olemme saaneet kerjättyä huollon.

Tuomon Niiranen näyttää, miten riksaa voi kallistaa, jotta kyytiin pääsy helpottuu.
Riksaa voi kallistaa, jolloin kyytiin ja kyydistä pois pääsee helposti.

Riksat ovat sähköpyöriä. Täyteen ladattu akku riittää monen tunnin reissuun. Liikuntarjoitteisten kyytiinpääsyä helpottaa se, että pyörää on helppo kipata, jolloin istuinosa jalkatukineen on matalammalla. Jalkatuesta osan voi tarvittaessa myös irroittaa, jolloin pyörätuolilla pääsee peruuttamaan syntyneeseen aukkoon ja kyytiin pääsy helpottuu.

– Riksat ovat olleet nyt käytössä kolme vuotta kesäkauden aikana. Tällä riksalla on poljettu 1042 kilometriä, toteaa Niiranen kurkatessaan pyörän matkamittaria.

Hän toteaa, että riksaa on helppo ohjata. Sateella kyydittävien suojaksi voi nostaa kuomun. Penkin alla olevasta varastotilasta löytyy lämpimiä vällyjä kylmän sään yllättäessä. Mäntyharjun riksat ovat käytössä kesäisin, mistä Niirasen mieleen on juolahtanut myös bisnesidea.

– Mäntyharjun asemalla voisi olla riksoja, jotka palvelisivat junien matkustajia. Junat pysähtyvät Mäntyharjulla neljä kertaa päivässä, joten päivystysajat ovat ennakkoon tiedoissa. Junamatkustajille voisi tarjota riksakyytejä keskustan kahviloihin, kauppoihin ja muihin palveluihin pientä maksua vastaan. Siinä voisi olla kesätyömahdollisuus vaikkapa parille paikkakunnan nuorelle, Niiranen pohtii.

Reissupolun video riksamatkasta >>.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Vauhdin hurmaa riksan kyydissä.
Riksa mahdollistaa liikuntarajoitteisten pääsyn luontoretkille ja moniin harrastuksiin.

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja