Palikoista syntyi älypeli, joka kehittää oivallus- ja hahmotuskykyä

Vaikka Blockistry-logiikkapelissä on vain neljä identtistä palikkaa, siitä saa rakennettua yli 50 erilaista muodostelmaa. Peli kehittää sekä oivalluskykyä että avaruudellista hahmotuskykyä. Pelin keksijä on pieksämäkeläinen käsityönopettaja ja insinööri Eetu Taivalantti, 33.

Neljän blockin eli palikan lisäksi peliin kuuluu huopainen pelialusta ja ohjevihko. Vihko sisältää mallit 54:ään erilaiseen muodostelmaan.

– Ensimmäiset kymmenen mallia ovat helpompia ja sopivat alakouluikäisillekin. Olen suunnitellut pelin siten, että mallit vaikeutuvat vähän kerrallaan. Peli käy loppua kohden yhä hankalammaksi ja hankalammaksi, minkä vuoksi pelin ikärajasuositus on yli 12 vuotiaille, kertoo Taivalantti.

Blockistry-älypelin palikoista pystyy muodostamaan yli 50 erilaista kuviota.
Blockeista muodostetun kuvion tulee näyttää samalta kuin esimerkki suoraan ylhäältä päin katsottuna. Kuvion tulee pysyä kasassa ilman, että sitä tarvitsee erikseen kannatella. Kuvassa muodostelma nro 29, jonka nimi on Stibium.

Idea pelistä yllätti keksijän itsensäkin. Hän kertoo työskennelleensä kaksi vuotta sitten luokanopettajana Maaselän koululla, missä törmäsi puisiin ylijäämäpalikoihin. Ajatuksena oli hyödyntää niitä akustiikkaan liittyvässä rakentamisessa. Aikaa meni kuitenkin puolisen vuotta, kunnes palikat tulivat uudelleen vastaan laatikon pohjalta.

– Annoin palat lapsilleni ja ohjeistin heitä tekemään tietyn kuvion, jonka olin huomannut muodostuvan sopivasti palikoita yhteen asettelemalla, neljän alle kymmenvuotiaan lapsen isä kertoo.

– Piirsin lapsille lisää malleja ja lapset jatkoivat leikkimästä palikoilla asettaen niitä uuteen järjestykseen.

Vaimo Niina Taivalanttikin innostui palikoista. Seuraavan kuukauden perhe käytti uusien kuvioiden ideoimiseen.

– Koska näin, että peli toimi, syntyi ajatus, että tämä pitäisi julkaista. Tein kesällä 2019 pelistä protoversion valmiiksi, nimesin pelin Alkemisti-peliksi ja perustin EduGames-yrityksen.

Nimen synnyn taustana olivat kemian alkuaineet, joiden rakenteiden yhdistymisessä Taivalantti näki samaa ideologiaa kuin pelipalikoiden yhdistelemisessä.

Kotimaisesta koivusta pelipalikat, huopa pelialustaksi

Tuotteen jatkokehittämiseen, koe-erän valmistukseen ja pelin markkinointiin tuore keksijäyrittäjä sai kehittämistukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 Veej’jakaja ry:n myöntämänä. Tuotekehitystyössä olivat mukana pieksämäkeläiset yritykset Mainostoimisto Räikee ja Muotoisa Design.

– Palikoiden materiaaliksi valittiin kotimainen koivu. Pelistä haluttiin tehdä mahdollisimman ympäristöystävällinen. Samaa linjaa edustaa myös kartonkinen pakkaus ja pelialusta, joka on huopaa.

Pelin nimeksi muovattiin Blockistry ajatuksella, että nimi on käyttökelpoinen myös kansainvälisillä markkinoilla. Kemiaan liittyvä nimistö pysyi mukana pelissä siten, että pelikuvioiden nimet on nimetty alkuaineiden mukaan.

Koe-erän valmistajaksi valikoitui tarjouspyyntöjen perusteella äänekoskelainen Puusepänliike Rautiainen. Tuotteistukseen siirryttäessä pelin ja palikoiden koko mietittiin vielä kertaalleen uudelleen.

– Pelin pilottiversio oli sinällään jo toimiva, mutta jatkokehittelyllä saatiin tuotteen kaupallinen kehittäminen mukaan.

Educa-messut olivat ensimmäinen julkitulo. Koe-erä oli valmistunut juuri paria päivää aiemmin. Taivalantti kertoo, että peli herätti kovasti kiinnostusta messuilla. Seuraavana ovat vuorossa pelin markkinointitoimenpiteet ja jälleenmyyjien hankinta.

– Peliä on tarkoitus käydä esittelemässä muun muassa kouluissa ja oppilaitoksissa.

Mikkelissä peli tulee myyntiin muun muassa Kenkäveroon ja peliä on saatavilla myös Pieksämäen TaitoShopista.

– Blocistry.fi-verkkokauppa on myös työn alla. Lisäksi sinne on tulossa 3D-mallinnetut pelikuvioiden ratkaisut.

Pelin julkistamisen kunniaksi arvotaan 3 kpl Blockistry™-pelejä. Arvontaan voi osallistua 29.2.2020 saakka lomakkeella, joka löytyy blockistry.fi-verkkosivuilta.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Blockistry-älypelin keksijä Eetu Taivalantti.
Joulutähteä muistuttava Beryllium on helppousjärjestyksessä numero kaksi.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja