Korpijärven matkailuyrittäjät yhteisvoimin bisnestä kehittämään

Viittä vaille valmis Finnishlakelife.com-verkkosivusto tarjoaa tuhdin tietopaketin Korpijärven matkailijoille valmistuttuaan. Upouusi verkkosivusto on konkreettinen tulos Korpijärven matkailuyrittäjien yhteistyöhankkeesta, jossa on mukana neljä majoitusyrittäjää: Kauppisen Lomamökit, Lomakeskus Tommolansalmi, Kapiaisen Lomamökit ja Ylä-Tommolan Lomamökit.

– Olemme tehneet yhteistyötä aina ja yhteishankkeestakin on puhuttu. Kapiaisen Matti ja Leskisen Eeva alkoivat tätä ensimmäisenä suunnittelemaan. Ajatus vahvistui, kun saimme tietoa Puumalassa toteutetusta matkailuyrittäjien yritysryhmähankkeesta, toteaa yrittäjä Sami Kauppinen Kauppisen Lomamökeistä.

Matti Kapiainen on Kapiaisen Lomamökkien yrittäjä ja Eeva Leskinen toimii Lomakeskus Tommolansalmen yrittäjänä.

– Tavoitteena on neljän vuodenajan matkailun vahvistaminen ja tulon jakaantuminen tasaisemmin kesän ulkopuolella.

Puitteet onnistuneeseen lomaan löytyvät yhtä lailla syksyllä, talvella ja keväällä kuin kesälläkin. Majoitusta ja aktiviteetteja on tarjolla jokaisena vuodenaikana. 

Korpijärvi on portti Kymenlaaksoon ja Järvi-Suomeen

Yhteistyöhankkeessa mökkiyrittäjät paneutuivat Korpijärven näkyvyyden lisäämiseen ja siten myös löydettävyyteen. Lähtökohtana olivat alueen vahvuudet: puhdas luonto ja järvet, hyvät kalavedet sekä alueen keskeinen sijainti. Maankuulu Repoveden kansallispuisto patikointipolkuineen ja kiipeilykallioineen on reilun puolen tunnin ajomatkan päässä.

– Kiipeilykallioita löytyy myös ihan tästä läheltä esimerkiksi Kokkosenkylästä. Mäntykangasmaastot tarjoavat hyviä kymmenien kilometrien mittaisia hiekka- ja sorateitä pyöräilyyn. Itsekin olen löytänyt alueelta uusia pyöräilyreittejä, vaikka olen aina täällä liikkunut, paljastaa Kauppinen.

Korpijärvi on osa Halmeniemen kylää. Kesäisin kyläläiset ja vapaa-ajan asukkaat kokoontuvat muun muassa lentopalloa pelaten tai vaikkapa Vanosen kesätorilla. Aktiiviset kyläläiset ja seurat ovat myös järjestäneet tapahtumia ympäri vuoden.

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Mäntyharjun keskustassa kulttuuria tarjoaa Taidekeskus Salmela joka kesäisine, vaihtuvine taidenäyttelyineen ja konsertteineen.

Kanootti- ja pyöräretkiä järjestettäessä yrittäjät pyrkivät käyttämään alihankkijoita. Kalastuksessa lomamökkiyrittäjät tekevät yhteistyötä paikallisen kalastuskunnan kanssa. Talvinuotta on tarkoitus toteuttaa helmikuussa, mikäli jäätilanne sen sallii. Kalastuskunnalla on kirjolohilampi, johon voi ostaa kalastuslupia.

– Mitä enemmän yhteistyötä tehdään, sen parempi. Yhteistyö saattaa avata uusia mahdollisuuksia. Muutoinkin voimat riittävät yhdessä paremmin kuin yksin tehden. Matkailubisneksessä kilpaillaan asiakkaiden vähäisestä vapaa-ajasta. Asiakkaiden tuleminen on kaikkien meidän etu, summaa Kauppinen.

Yrittäjä on huomannut, että mökkejä saattavat vuokrata myös sellaiset lomailijat, jotka omistavat mökin itsekin.

– Valmiiksi lämmitetyssä ja laitetussa mökissä pääsee heti lomailemaan.

– Yhteistyönhankkeessa on etua siitä, jos jokaisella on toiminnassaan jotain omaleimaisuutta.

Kauppisen Lomamökkien erikoisuutena on valaistu liukumäki, jota lasketaan tuubiliukureilla.

Hanketyöntekijästä yhteistyöprojektin vetäjä

Matkailuyritysten kehittämishankkeessa on ollut mukana Mäntyharjun Seudun Elinkeinojen Kehitysyhtiö Oy, MÄSEK Oy. MÄSEK:in avustuksella hankkeeseen rekrytoitiin määräaikainen projektikoordinaattori. Rahallista tukea hanke on saanut Etelä-Savon ELY-keskuksen myöntämänä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014 – 2020.

Projektikoordinaattorin vetämissä työpajoissa yrittäjät ovat käyneet läpi omia tuotteitaan, tehneet sisältö- ja tuotepakettisuunnittelua, pohtineet matkailun kehittämistä sekä sitä, miten matkailijat saataisiin tehokkaammin tulemaan Mäntyharjulle.

– Iso juttu on ollut se, että meillä on ollut hanketyöntekijä. Hän tekee itse, mutta pistää myös meidät tekemään. Olemme todella tyytyväisiä siihen, että hankkeessa on ollut palkattu markkinoinnin ammattilainen.

Projektikoordinaattori on järjestänyt yrittäjille koulutusta digimarkkinoinnista. Hän avustaa myös verkkosivujen sisällöntuotannossa.

Lomamökkiyrittäjyyttä monen vuosikymmenen ajalta

Hankkeessa mukana olevat Korpijärven matkailuyrittäjät ovat pitkänlinjan yrittäjiä, joilla on vuosikymmenien kokemus matkailuista. Sami ja vaimo Lotta Kauppinen ovat jo toisen polven matkailuyrittäjä.

– Meillä on pitkät perinteet. Kaikki hankkeessa mukana oleva matkailuyritykset ovat toimineet kauan.

Kiinteistöjen huolto ja ylläpito vie aikaa, joten siinäkin mielessä voimien yhdistäminen ja yhteinen hanke matkailubisneksen kehittämiseksi oli tervetullut.

– Nyt ovat pelivälineet ja digitalisaatio vahvasti mukana toiminnassamme, tuumaa Kauppinen yhteystyöhankkeen lopputuloksista.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Lomamökkiyrittäjä Sami Kauppinen on jo toisen polven matkailuyrittäjä. Yrittäjä ulkoili yhdessä Siiri-tyttärensä kanssa.

 

Tutustu Mäntyharjun ja Repoveden harrastusmahdollisuuksiin. 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja