Joroinen Music Festival -taustavoimat.

Kulttuurikaruselli polkaistiin käyntiin edistämään Joroisten, Rantasalmen ja Juvan kulttuuriyhteistyötä

Kulttuurikaruselli on kaksivuotinen yhteistyöhanke, jossa on mukana musiikki- ja teatterialan toimijoita kolmen eteläsavolaisen kunnan alueelta. Hanketta hallinnoi Joroisten Musiikkiyhdistys ry. Kumppaneina ovat Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys ja Juvan lukioteatteriyhdistys.

– Hankkeen tavoitteena on luoda kuntarajat ylittäviä yhteistyön muotoja ja vahvistaa verkostoja eri taidemuotojen ja toimijoiden välillä, sanoo hanketyöntekijä Karin Keitel.

Uusien yhteistyökuvioiden syntymisen lisäksi tavoitteena on kunkin toimijan oman toiminnan kehittäminen.

Joroisten Musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Immonen ja hanketyöntekijä Karin Keitel.

Esitysten kierrättämistä, yhteismarkkinointia, tuotepaketteja

Yhteistyön muotoja ovat esimerkiksi tilojen, kaluston ja työvoiman hyödyntäminen kaikkien kolmen yhdistyksen toiminnassa.

– Tuotepaketit ovat myös yksi kiinnostava toimintamuoto. Aiemmin on jo kokeiltu mm. yhdistelmää, jossa konsertin lisäksi on ollut tarjolla konsertin teeman mukainen italialainen catering menu.

Ovet ovat avoinna yhteistyön kartoittamiseksi esimerkiksi lähiseutujen majoitusliikkeiden ja ruoka-alan toimijoiden kanssa.

– Hotel & Spa Resort Järvisydämen kanssa on suunnitteilla paketteja, joihin kootaan esimerkiksi konsertti, majoitus ja lounasristeily.

– Hanke on mahdollistanut työkalujen ja yhteistyön kehittämistä, mutta myös perustoiminta pitää voida turvata pitkällä tähtäimellä, summaa Joroisten Musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Immonen.

Yhteismarkkinointi on yksi panostuksen kohteista. Hankkeet tavoiteodotukset kohdistuvat tapahtumien markkinoinnin tehostamiseen sekä yhteistyötahojen toimesta että kolmen hankkeessa mukana olevan kulttuuriyhdistyksen välityksellä.

Joroisten Musiikkipäivillä on pitkät perinteet

Vuonna 1980 perustettu Joroisten Musiikkiyhdistys täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Yhdistys perustettiin tuottamaan konsertteja Joroisiin ja lähikuntiin sekä tukemaan vuonna 1977 perustettuja Joroisten Musiikkipäiviä.

– Jatkuvuus on tärkeää. Joroisten Musiikkipäiviä on tehty 43 vuotta. On vahvistettava osaamistamme ja myös rahoituspohjaa  jatkuvuuden turvaamiseksi, toteaa Sirkka Immonen.

– Kulttuurikaruselli-hankkeen avulla luomme uusia verkostoja ja toimintamuotoja, kertoo Keitel.

Vahvan jalansijan saanut  Joroisten Musiikkiyhdistyksen tuottama Joroisten Musiikkipäivät -festivaali on jo aiempina vuosina ehtinyt laajentua monipäiväiseksi musiikkitapahtumaksi, jota toteutetaan viiden kunnan alueella: Joroisissa, Juvalla, Varkaudessa, Leppävirralla ja Rantasalmella. Hankkeen myötä yhteistyöhön on saatu sitoutumaan mm. matkailutoimijoita.

George Gershwinin Rhapsody in Blue -teoksen kuoroversion Euroopan kantaesitys tullaan toteuttamaan Joroisissa ensi kesänä suurella kokoonpanolla. Konsertti tulee olemaan monen tahon yhteistyö, jossa toteutetaan mahdollisesti myös kaluston vaihtoa hankekumppaneiden kanssa.

– Joroisten Musiikkipäivien musiikkityyli linjautuu taiteellisen johtajan kontaktien kautta.  Musiikkipäivien ohjelmistossa on musiikkia klassisesta rokkiin. Klassinen laulumusiikki on tärkeässä roolissa. Kartanoissa esitettävä kamarimusiikki on pysynyt festivaalin kivijalkana alusta asti. Taiteellinen taso pyritään pitämään mahdollisimman korkeana ja omaleimaisena. Isojen festivaalien kanssa ei kilpailla.

Uusien tuulien tulemisesta ohjelmistoon Immonen mainitsee esimerkiksi barokkimusiikkikonsertin, joka tulee olemaan ensi kesän ohjelmistossa. Kesän 2020 ohjelmisto on siirretty koronaviruksen vuoksi vuodella eteenpäin.

– Tämä on varmaan ensimmäinen kerta, kun meillä on ohjelmisto valmiina tulevaksi kesäksi jo näin aikaisin, naurahtaa Keitel.

Joroisten Musiikkiyhdistyksen merkkivuotta pyritään juhlistamaan lokakuussa toteutettavan kirkkokonsertin yhteydessä.

Elokuussa yksi tapahtuma tänä vuonna

Joroisten Musiikkiyhdistys järjestää tänä kesänä yhden tapahtumapäivän, joka tarjoaa musiikkia ja ohjelmaa kaikenikäisille.

Lapsille on luvassa ilmaiseksi aktiviteetteja ja lastenkonsertti. Iltakonsertin tähtinä loistavat Waltteri Torikka ja Marko Hilpo. Tapahtuman toteuttamisessa ovat mukana Kartanogolf ja Visit Joroinen.

Joroisten Musiikkipäivää vietetään Kartanogolfilla ja Karhulahden kotiseutumuseolla lauantaina 1.8.2020 klo 11 – 21. Koko ohjelma toteutetaan ulkotiloissa. Katettu esiintymislava rakennetaan Kartanogolfin kesäravintolan terassin edustalle.

Muumiperheen lauluretki, esiintyjinä Eija Ahvo, Markus Bäckman ja Soili Perkiö.
Muumiperheen lauluretki, esiintyjinä Eija Ahvo, Markus Bäckman ja Soili Perkiö.
Waltteri Torikka tähdittää tämän kesän Joroisten Musiikkiyhdistyksen tapahtumaa.
Waltteri Torikka tähdittää tämän kesän Joroisten Musiikkiyhdistyksen tapahtumaa.

Linkki tapahtumaan: http://www.joroinenmusicfestival.fi/tapahtumakalenteri/joroisten-musiikkipaiva/

Teksti ja kuva: Sofia Flygare

 

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja