Maarit Land tarjoili lettuannoksen Risto Ylöselle Pieksämäen torilla.

LettuLeidit pyörittää bisnestä pyörien päältä

Joroislaiset yrittäjänaiset Aila Jäppinen ja Maarit Land hakivat Leader-rahoitusta EU:n maaseuturahastosta myyntiauton hankintaan. Rajupusu Leaderin myöntämä tuki edesauttoi LettuLeidit-yrityksen liiketoiminnan siirtämistä toriteltasta kahvila-autoon.

– Toteutimme pitkäaikaisen unelmamme ja perustimme kahvilayrityksen keväällä 2017. Ensimmäinen kesä oli sateinen, joten aloimme kartoittaa vaihtoehtoja myyntiauton hankkimiseksi. Kesäkuussa 2018 otimme käyttöön myyntiauton. Myyntiauton avulla emme ole sääriippuvaisia ja pystymme toimimaan paremmin ympäri vuoden, kertoo Jäppinen.

LettuLeidien myyntiauto vierailee säännöllisesti Pieksämäen, Varkauden ja Joroisten toreilla.
LettuLeidien myyntiauto parkkeeraa Pieksämäen torille maanantaisin. Maarit Land ja Aila Jäppinen ovat valmiina ottamaan tilauksia vastaan.
Aurinkoinen sää saa asiakkaat liikkeelle.
LettuLeidit käyttävät mahdollisuuksien mukaan raaka-aineina lähiruokaa. Yrityksen sijainti keskellä vehreintä Savoa antaa siihen loistavat mahdollisuudet.
LettuLeidien logo
LettuLeidit tunnistaa helposti logon perusteella.

Yrittäjät ostivat käytetyn myyntiauton, joka remontoitiin kahvilatoiminnan tarpeisiin.

– Suunnittelimme sisustuksen itse. Remontin yhteydessä esimerkiksi kylmätiski poistettiin ja tilalle saatiin vitriini, jossa myytävät tuotteet ovat esillä.

– Minulla on kätevä mies, joka tekee remontteja, hymyilee Land.

Leivonnaisia ja simaa vitriinissä.
Yrittäjät valmistavat sekä tuttuja herkkuja, että myös kokeilevampia tuotteita kuten raparperi-inkiväärisimaa.

Myyntiautossa kulkee mukana kaikki kahvilatoiminnassa tarvittava välineistö. Autossa on muun muassa jääkaappi, pakastin, vesitankki ja erilaisia keitto- ja paistopisteitä grillistä ja kaasu-uunista lettupannuihin.

– Meillä on vakituiset myyntipaikat Pieksämäen, Varkauden ja Joroisten toreilla. Olemme olleet mukana monissa tapahtumissa kuten Big Wheels, Pieksämäen syysmarkkinat ja Joroisten musiikkipäivät. Myyntiauton kanssa on helppo käydä kauempanakin kauppareissuilla, toteaa Jäppinen.

Torimyynnin lisäksi yritys tarjoaa pitopalvelua perhe- ja yritysjuhliin sekä käy myyntireissuilla tapahtumissa. Käytössä on astiasto 50:lle hengelle.

– Voi ajaa autolla suoraan pihaan kaikki tarvittava mukanaan.

Lettuja mansikoilla.
Lettuja mansikoilla. Luonnon tarjoamat raaka-aineet kuten tuoreet marjat, kasvikset, sienet ja yrtit hyödynnetään liiketoiminnassa.

Letut, piirakat, rieskat, mokkapalat, korvapuustit ja muut leivonnaiset ovat kahvilan päätuotteita. Myynnissä on kuumien juomien lisäksi kylmiä juomia kuten perinteistä simaa ja kotikaljaa sekä yrittäjänaisten tuotekehittelytyön tuloksista kertovaa raparperi-inkiväärisimaa.

– Kaikki tuotteemme, ruoat ja leivonnaiset ovat laktoosittomia. Osa tuotteista on gluteenittomia. Tilauksesta teemme esimerkiksi gluteenittomia ja maidottomia leivonnaisia, ruokia ja raakaravinnon kakkuja.

Eteläsavolaisten lähituottajien raaka-aineita hyödynnetään mahdollisimman paljon. Esimerkiksi perunat ja osa kasviksista tulevat Markus Hytösen vihannes- ja marjatilalta Joroisista. Eri vuodenajat ja luonnon tarjoamat raaka-aineet kuten tuoreet marjat, kasvikset, sienet ja yrtit hyödynnetään liiketoiminnassa.

– Osa raaka-aineista saadaan omasta maasta, toteaa Land.

Jäppinen ja Land ovat pitkänlinjan ruoka-alan ammattilaisia. Myytävien tuotteiden valmistaminen sujuu heiltä luonnostaan.

– Kahvilatuotteiden lisäksi kalakeitto tuli varhain mukaan myyntiin. Koronakevään myötä olemme alkaneet valmistaa laatikkoruokia kuten lasagnea, kaalilaatikkoa ja kasvisruokia.

Näkyvän myyntityön lisäksi aikaa on varattava muun muassa tilausten tekemiseen, paperitöihin ja markkinointiin. Myyntiauton vaatimat huoltotoimet ovat osa tehtävälistaa. Osa työajasta kuluu maantiellä paikasta toiseen siirryttäessä.

– Aila ajaa ja heti, kun lähdemme liikkeelle, minä otan nokoset, paljastaa Land.

– Tärkeintä on kuitenkin se, että on asiakkaita. Ilman asiakkaita yritystä LettuLeidit ei olisi, summaavat yrittäjäleidit.

Letut maistuvat torilla.
Hyvä asiakaspalvelu on oleellinen osa LettuLeidien liiketoimintaa. Maarit Land tarjoili lettuannoksen Risto Ylöselle.

Lettuleidien Facebook-sivuilta tietoa tuotteista ja palveluajoista eri paikkakunnilla >>

LettuLeidien verkkosivuille tästä linkistä >>

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja