Sulkavan luontokohteissa askelletaan aikamatkalla

Sulkavan Pisamalahden Linnavuorella ponnisteltiin kivivallin rakentamiseksi. Saimaan uumenista taivaisiin kohoavat järvenpuoleiset, jyrkät kallionseinämät tarjosivat suojaa vihollisia vastaan. Ihmiskäsin rakennettua lisäsuojaa tarvittiin vain kallionlaen metsäisellä reunalla. Elettiin 1100-lukua.

Visit Sulkava -hankkeessa kartoitettiin paikkakunnan vaiheikasta historiaa aikajanalla, jonka alkupää on hämärän peitossa. Viitteitä menneisyyden tapahtumista löytyy Linnavuoren kaltaisista paikoista ja kivikaudenaikaisista kalliomaalauksista. Osa tarinoista on vieläkin vanhemmalta ajalta.

– Tarinoita kerättiin järjestämällä tarinailtoja ja tutkimalla paikallista historiaa. Sulkavasta ja sen kylistä on kirjoitettu useita historiankirjoja, joista löytyi paljon tietoa, samoin vanhoista sanomalehdistä, kertoo Visit Sulkava -hankkeen vetäjänä toiminut Sanna Eerikäinen.

Vanhan tarinan mukaan Linnavuoren laella olleessa lähteessä olisi ollut vene, joka oli täynnä kultaa.

– Veneen sai, jos juhannusyönä kulki hevosen länget nurinpäin kaulassa Linnavuoren laelle. Joskus 50-luvulla paikalliset pojat olivat kuulema yrittäneet kultavenettä saada, mutta eivät onnistuneet.

Sulkavan Pisamalahden Linnavuorta käytettiin puolustuslinnoituksena jo 1100- ja 1200-luvuilla. Se sijaitsee Saimaan vesireittien varrella.

Perinnepäivä sai väen liikkeelle

Visit Sulkava -hankkeella oli monia tavoitteita kuten matkailun kehittäminen paikkakunnan omien vahvuuksien luonnon, historian ja perinteiden avulla. Lisäksi tavoitteena oli vahvistaa toimijoiden välistä yhteistyötä.

Ikkunan 1800-luvun ja 1900-luvun alun maatalousyhteiskunnan elämään tarjosi Rauhaniemen museotila. Tilalle ideoitiin perinnepäivä työnäytöksineen.

– Perinnepäivä on ollut huikea menestys. Sitä järjestämään saatiin mukaan niin kyläläiset kuin vapaa-ajan asukkaatkin. Yhdessä kokoonnuttiin ja suunniteltiin, se oli tosi kivaa, Eerikäinen kiittelee toimijoiden yhteistyön sujuvuutta.

Ensimmäisenä kesänä vuonna 2018 tapahtumassa vieraili noin 240 kävijää. Seuraavana kesänä kävijämäärä räjähti. Kävijöitä oli 700.

Perinnepäivä oli tarkoitus järjestää tänäkin kesänä, mutta koronaviruksen vuoksi se joudutaan perumaan.

Rauhaniemen museotilalla järjestetty Perinnepäivä kasvatti suosiotaan vuosi vuodelta. Kuvassa Irma Tiippanan työnäytös siitä, miten ennen vanhaan pyykki pestiin pyykkilautaa apuna käyttäen.
Perinnepäivien vierailijat saivat osallistua työnäytöksiin. Esa Repo teroitti viikatetta. Terttu Tuominen auttoi pyörittämällä tahkoa.
Työnäytökset kiinnostivat yleisöä suuresti. Perunajauhoja valmistivat Leena Kosonen (istumassa) ja Leila Bonnici. Yleisökin pääsi kokeilemaan perunamyllyn pyörittämistä.

Luonto kiinnostaa nykymatkailijaa

Saimaan rannoilla, metsien keskellä sijaitsevaan Sulkavaan liittyy erämaan eksotiikkaa. Luonto on yksi paikkakunnan matkailuvalteista.

– Hankkeen käynnistyessä luontokohteita lähdettiin kartoittamaan ja mietittiin yhdessä mitä kohteita ryhdytään kehittämään.

Katse kääntyi Vilkaharjuun, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Vilkaharju sijaitsee Sulkavalta Lohilahdelle johtavan maantien varrella. Sulkavan kirkonkylältä sinne pääsee helposti sekä polkupyörällä että autolla. Kesäisin kulkupelinä voi käyttää venettäkin.

– Vilkaharjun luontopolku oli Asta-myrskyn poluille kaatamien puiden takia lähes käyttökelvoton ja sen huonosta kunnosta oli tullut paljon valituksia. Hankkeen aikana kävimme kartoittamassa tuhot ja merkitsemässä reitin. Polun varrella olevien infotaulujen sisältö oli vanhentunut ja saimme idean kertoa uusissa tauluissa osan paikkakunnan historiaa.

Visit Sulkava -hanke oli kehittämishanke, joten siinä ei voitu tehdä investointeja. Hankkeen toteuttajana oli Sulkavan Matkailu ry, mutta Sulkavan kunta oli mukana hankkeessa alusta asti.

– Kunta toteutti muun muassa Toivotuksenlahteen ideoimamme laavun. Laavun sijainnissa huomioitiin myös talvikäyttö ja nyt sinne pääsee jäätietä pitkin kirkonkylältä. Näin saimme paikkakunnan matkailullista vetovoimaa laajennettua myös varsinaisen matkailukauden ulkopuolelle, kiittelee Eerikäinen yhteistyötä Sulkavan kunnan kanssa.

Vilkaharjun luontopolku sai uudet opaskyltit. Alue on luonnonsuojelualuetta, minkä vuoksi Asta-myrskyn kaatamat puut on jätetty koskemattomina metsään niille sijoilleen.
Toivotuksenlahden laavu.

Verkkosivut ja opaskansioita

Sulkavan runsaiden luonto- ja matkailukohteiden löytämiseksi perustettiin Visit Sulkava -verkkosivusto, joka toteutettiin sekä suomen- että englanninkielisenä. Verkkosivuilla on muun muassa Partalansaaren kartta, jonka karttanäkymästä aukeaa kymmeniä tarinoita luettavaksi.

Paperiset infokansiot saivat myös suuren suosion. Ne toteutettiin siten, että lehtiä on helppo vaihtaa ja tietoja voi helposti päivittää. Infokansioita jaettiin paikkakunnan yrityksiin, joissa matkailijat voivat tutustua niihin ja saada tietoa kiinnostavista kohteista Sulkavalla.

– Moni ei suunnittele lomatekemistä ennakkoon. Infokansiot on koettu todella hyviksi, koska ne antavat matkailijoille vinkkejä, minne voisi mennä ja mitä kaikkea täällä voi tehdä. Niitä voi selata vaikkapa mökkimajoituksessa ollessaan.

– Jälkikäteen ajateltuna, hankkeen yksi tärkein vaikutus oli yhteistyön lisääntyminen. Täällä asuu mahtavia ihmisiä, jotka lähtevät mielellään mukaan tekemään talkoita yhteisen hyvän eteen, pohtii Eerikäinen.

Visit Sulkava -kehittämishanketta hallinnoi Sulkavan Matkailu ry. Hanke toteutettiin 18.4.2016–17.4.2019. Hanke sai rahoitusta Rajupusu Leader ry:n myöntämänä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Tutustu tarkemmin Sulkavan matkailukohteisiin:  Visit Sulkava

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja