VedenjakajaReitistöllä pääsee retkeilemään talvellakin
– Talvisin pyöräily- ja talvikävelyreittejä pidetään auki noin viidentoista kilometrin verran. Lisäksi talvella on käytössä alueen hiihtolatuverkosto, kertoi VedenjakajaReitistön yhteyshenkilö Markus Sjöberg nuotiokahvien kiehauttamisen lomassa Kukkarojärven laavulla.
VedenjakajaReitistö on valmis retkeilyreitistö opasteineen, laavuineen ja taukopaikkoineen. Retkeilijöiden käytössä on valmiiksi pilkottuja polttopuita reitistön nuotioilla käytettäväksi.
Sjöberg on toiminut VedenjakajaReitistön ideanikkarina kahden viime vuoden ajan. Pieksämäen seudun vaihtelevissa ja kauniissa harju-, suo- ja järvimaisemissa sijaitseva VedenjakajaReitistö on osa halki Suomen kulkevaa Pyhän Olavin retkeilyreitistöä.
Alueella on lukuisia lampia ja järviä, joissa kesäretkeilijät pulahtavat mielellään uimassa.
– Kesällä täällä Kukkarojärven itäisen rannan laavulla oli SUP-lautojen vuokrauspiste. Uusia ideoita on kokeilussa.
Reittivaihtoehtoja monen makuun ja paikalle pääsee helposti
– Vaellukseen sopivaa reitistöä on noin 35 kilometriä ja pyöräilyreittejä yhteensä 40 kilometriä, ynnäili Sjöberg.
Lyhin reitti on Paltasen esteetön suopolku, jolla voi retkeillä pyörätuolillakin. Useimpien reittien pituudet ovat hieman alle kymmenen kilometriä. Yhdistelemällä reittejä voi pituutta lisätä haluamallaan tavalla. VedenjakajaReitistön verkkosivuilla sijaitseva reittikartasto on avuksi ennakkosuunnittelussa.
Maastollisesti reitistö tarjoaa vaihtelua. Paltasen ja Tahinsuon suomaisemissa voi kuulla riekon käkätyksen ja tuntea suopursun tuoksun. Nikkarilan ja Partaharjun suunnalla on hiekkapohjaista kangasmaisemaa. Alueelta löytyy myös yli 200 vuoden ikäistä metsää.
– VedenjakajaReitistö on siitä harvinainen luonnossa oleva retkeilykohde, että tänne pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.
Pieksämäki sijaitsee rautatieverkoston solmukohdassa, jonne pääsee junalla niin etelästä ja pohjoisesta kuin lännestä ja idästäkin. Kaupungin keskustassa sijaitsevasta välinevuokraamosta voi vuokrata polkupyörän ennakkoon netistä.
Keskustasta on kolmen kilometrin polkaisu Tahinlammelle. Lampeen on istutettu lohia, joten retkeilijä voi halutessaan kokeilla matkan varrella kalaonneaan. Kalastuslupia myyvät pieksämäkeläiset erä- ja urheiluliikkeet.
Omaa telttaakaan ei välttämättä tarvita. Kukkarojärven laavulla on paikallisen yrittäjän ylläpitämä telttamajoituspalvelu, jossa on valmiina kaksi sänkyä vuodevaatteineen. Majoitus varataan ennakkoon netistä.
– Välinevuokraus ja majoitus toimivat itsepalveluperiaatteella ja ne ovat auki 24/7. Polkupyörien lisäksi vuokrattaviin välineisiin kuuluu myös muita varusteita kuten rinkat ja lumikengät.
– VedenjakajaReitistölle on helppo tulla lastenkin kanssa. Reitit ovat turvallisia ja palvelut lähellä. Pieksämäki on muuten Suomen viidenneksi korkein kaupunki, hymyili Sjöberg ja hörppi pannukahvia kuksasta.
Vedenjakaja-alueet sijaitsevat ympäristöään korkeammalla. Ne ovat raja-alueita, jotka jakavat vesien virtauksen. Pieksämäen vedenjakaja-alueelta vedet virtaavat kahteen eri suuntaan: itäiseen Vuoksen vesistöön ja läntiseen Kokemäenjoen vesistöön.
VedenjakajaReitistön välinevuokraukseen >>.
VedenjakajaReitistön talvikuulumisia videolla.
Teksti: Sofia Flygare
Kuvat: Sofia Flygare ja Markus Sjöberg
VedenjakajaReitistöä kehitetään Leader-tuella, jota on myönnetty Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020.